ΗΠΑ: Περιόρισαν τις μετακινήσεις του προσωπικού τους στο Ισραήλ – Οι φόβοι για το μέγεθος της επίθεσης του Ιράν

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στο διπλωματικό προσωπικό τους στο Ισραήλ να περιορίσουν τα ταξίδια τους και τις μετακινήσεις τους στην χώρα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι επίκειται πλήγμα του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε ότι το προσωπικό ενημερώθηκε να μην ταξιδεύει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ ή της Μπερσέμπα. Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας Ζήτησε ανωνυμία και δήλωσε ότι η επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ίσως και βαλλιστικούς πυραύλους και θα στοχεύει σε στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, οι επιλογές του Ιράν για αντίποινα στο χτύπημα της Δαμασκού μπορεί να είναι περιορισμένες σε έκταση και αριθμό.

Οι δυνατότητες του Ιράν

“Το Ιράν δεν είναι ικανό για μια μεγάλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της οικονομικής και πολιτικής του κατάστασης”, δήλωσε ο Ali Sadrzadeh συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής. “Αλλά θα πρέπει να βρει μια απάντηση για εσωτερική κατανάλωση και για να προστατεύσει τη φήμη του μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του”.

O Fawaz Gerges, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ένας «χάρτινος τίγρης» ωστόσο είναι απίθανο να προβεί σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, “παρόλο που το Ισραήλ ταπείνωσε πραγματικά το Ιράν και μάτωσε τη μύτη του Ιράν”.

Αντιθέτως, το Ιράν είναι πιθανό να ασκήσει “στρατηγική υπομονή”, επειδή θα δώσει προτεραιότητα σε έναν πιο σημαντικό στόχο: την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
“[Το Ιράν] συσσωρεύει ισχύ, εμπλουτίζει ουράνιο, σημειώνει πρόοδο. Και το μεγάλο βραβείο για το Ιράν δεν είναι πραγματικά να στείλει 50 βαλλιστικούς πυραύλους και να σκοτώσει 100 Ισραηλινούς, αλλά να δημιουργήσει στρατηγική αποτροπή, όχι μόνο έναντι των Ισραηλινών, αλλά ακόμη και έναντι των ΗΠΑ”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο Ισραήλ “ατσάλινη” αμερικανική υποστήριξη. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ”, πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ηγέτης του Ιράν είχε δηλώσει ότι η επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση στο ίδιο το Ιράν. “Όταν επιτέθηκαν στην περιοχή του προξενείου μας, ήταν σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας”, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί”.

Οι κίνδυνοι για το Ιράν

Αν το Ιράν χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ θα διακινδύνευε μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα για μια σημαντική αντιπαράθεση. Ωστόσο μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι μια επίθεση μέσω ενός «πληρεξουσίου» του, όπως η Χεζμπολάχ, η οποία ήδη ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ στην περιοχή του Λiβάνου σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου. Αυτές οι ανταλλαγές πυρών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
“Η Χεζμπολάχ είναι πολύ ικανή, με εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους εκεί, στα σύνορα, που μπορούν να φτάσουν μέχρι το νότιο Ισραήλ”, δήλωσε στο BBC ο Τζο Μπουτσίνο, πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.
“Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο ικανή από τη Χαμάς. Έτσι, θα είχαν την ικανότητα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο Ισραήλ”.
Οι ΗΠΑ δηλώνουν δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ παράλληλα εργάζονται για την αποτροπή περιφερειακού πολέμου, λένε αξιωματούχοι.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα αντιποίνων κατά του Ισραήλ με συντονισμένες δηλώσεις δέσμευσης για την ισραηλινή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένα άμεσο ιρανικό πυραυλικό ή μη επανδρωμένο πλήγμα είναι πιθανό εντός των επόμενων ημερών, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν ένας ανώτατος στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλοι έξι αξιωματικοί των Φρουρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ