Βουλή: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ύστερα από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε, ωστόσο, ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Τι προέβλεπε η ρύθμιση

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση άνοιγε ο δρόμος για να ασκούν έργο στα νοσοκομεία ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί. Η ρύθμιση ανακοινώθηκε νωρίτερα, με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, στο άρθρο 7 του υφιστάμενου σχεδίου νόμου, που αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, επρόκειτο να προστεθεί ένα ακόμη εδάφιο που θα έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές θα καθορίζονταν στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με τη νέα ρύθμιση θα επιτρεπόταν σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έπρεπε να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου που θα προέκυπταν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού.

Επίσης, όπως προβλεπόταν, με νομοτεχνική βελτίωση το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ δεν θα αφορούσε μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας. Επρόκειτο να υπάρξει ΚΥΑ για να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι προσωπικοί γιατροί το πρωί δεν θα κάνουν ιδιωτικό έργο στα συγκεκριμένα ΑΜΚΑ, τα οποία έχουν χρεωθεί ως προσωπικοί γιατροί, για να αποτρέπονται πελατειακές καταστάσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ