ΗΠΑ: Πέρασε από την Βουλή ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του TikTok – Γιατί κινδυνεύει με απαγόρευση η εφαρμογή

H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνική απαγόρευση του TikTok, ύστερα από ένα εξάμηνο, αν δεν συμμορφωθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος για την λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Ο «νόμος TikTok» όπως λέγεται στην Αμερική, (η πραγματική ονομασία είναι Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act) ψηφίστηκε με 352 “ναι” (πολύ περισσότερα από το απαραίτητο όριο των 290 που απαιτούνταν (2/3 των 435 μελών της Βουλής). Εξήντα πέντε μέλη ψήφισαν “όχι”.

Ο νέος νόμος απαιτεί από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα ByteDance στον οποίον ανήκει η πλατφόρμα, να πουλήσει το μερίδιό του εντός έξι μηνών. Αν δεν το κάνει αντιμετωπίζει το ενδεχόπμενο να απαγορευτεί το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών και τις πλατφόρμες φιλοξενίας ιστοσελίδων των ΗΠΑ.

Ο νομος έρχεται μετά από άλλες, προηγούμενες, προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να περιορίσουν την πρόσβαση στην εφαρμογή, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Βέβαια η τύχη του νομοσχεδίου στη Γερουσία είναι ασαφής, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο αν φτάσει στο γραφείο του.

Οι νομοθέτες λένε ότι ο ιδιοκτήτης του TikTok, η ByteDance, έχει δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα – κάτι που αρνούνται η ByteDance και η TikTok.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαγορεύσει την εφαρμογή όταν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο το 2020. Ωστόσο τώρα ο Τραμπ επέκρινε το νέο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο περιορισμός του TikTok θα ωφελήσει το Facebook και αυτό θα είναι μια αδικία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ