ΗΠΑ: Ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών τεμάχιζε πτώματα και πωλούσε τα μέλη – Πώς την βοηθούσε η μητέρα της

Μία πρώην ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών στο Κολοράντο των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για εξαπάτηση συγγενών των νεκρών, καθώς όπως αποδείχθηκε η γυναίκα έκοβε και πωλούσε μέλη από συνολικά 560 πτώματα.

Η Μέγκαν Χες, 46 ετών, ομολόγησε την ενοχή της για απάτη τον Ιούλιο. Είχε ένα γραφείο τελετών, το Sunset Mesa, και μια εταιρεία δωρεάς οργάνων με την ονομασία Donor Services. Και τα δύο λειτουργούσαν από το ίδιο κτίριο στο Montrose του Κολοράντο.

γραφείο τελετών ΗΠΑ
Η Μέγκαν Χες, ιδιοκτήτρια της Donor Services, απεικονίζεται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Montrose στις 23 Μαΐου 2016 – REUTERS/Μάικ Γουντ

Η 69χρονη μητέρα της, Shirley Koch, ομολόγησε επίσης ένοχη για απάτη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια. Ο κεντρικός ρόλος της Κοχ ήταν να τεμαχίζει τα πτώματα, δείχνουν τα δικαστικά αρχεία.

«Η Χες και η Κοχ χρησιμοποίησαν το γραφείο κηδειών τους κατά καιρούς για να κλέψουν ουσιαστικά πτώματα και μέλη των πτωμάτων χρησιμοποιώντας δόλια και πλαστά έντυπα δωρητών», δήλωσε ο εισαγγελέας Τιμ Νεφ. «Η συμπεριφορά των δύο γυναικών προκάλεσε τεράστιο συναισθηματικό πόνο στις οικογένειες και στους συγγενείς».

Η υπόθεση πυροδοτήθηκε από μια σειρά ερευνών του Reuters το 2016-2018 σχετικά με την πώληση μερών του σώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε πάρει διαστάσεις μιας σχεδόν ανεξέλεγκτης βιομηχανίας. Πρώην εργαζόμενοι είπαν στο Reuters ότι η Χες και η Κοχ διεξήγαγαν μη εξουσιοδοτημένους τεμαχισμούς πτωμάτων και λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση μιας ιστορίας του 2018, το FBI έκανε έφοδο στην επιχείρηση.

Στην κατάθεσή τους, οι εισαγγελείς τόνισαν τη «μακάβρια φύση» του σχεδίου της Χες και το περιέγραψαν ως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος της Χες είπε ότι έχει κατηγορηθεί άδικα ως “μάγισσα” και “τέρας”, ενώ αντίθετα είναι ένας “πονεμένος άνθρωπος” του οποίου η συμπεριφορά μπορεί να αποδοθεί σε μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη στην ηλικία των 18 ετών. Η Κοχ είπε στον δικαστή ότι λυπάται και ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις της.

Είκοσι έξι θύματα περιέγραψαν τη φρίκη τους όταν ανακάλυψαν τι είχε συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Την γλυκιά μας μάνα, την τεμάχισαν», είπε η Έριν Σμιθ, πουλώντας τους ώμους, τα γόνατα και τα πόδια της για κέρδος. «Είναι ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα».

Η Tina Shanon, της οποίας η μητέρα τεμαχίστηκε παρά τη θέλησή της, είπε στο δικαστήριο: “Έχω φορέσει πολλές μάσκες για να καλύψω τον πόνο. Δεν θα είμαι ποτέ καλά”.

Είναι παράνομο στις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούνται όργανα όπως καρδιές, νεφρά και τένοντες για μεταμόσχευση. Πρέπει να γίνει δωρεά. Αλλά η πώληση μελών του σώματος, όπως κεφάλια, χέρια και σπονδυλικές στήλες – κάτι που έκανε η Χες – για χρήση στην έρευνα ή την εκπαίδευση δεν ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ