ΗΠΑ-Δεν θα επεκτείνουν τους βομβαρδισμούς σε άλλα σημεία του Ιράκ

ΗΠΑ-Δεν θα επεκτείνουν τους βομβαρδισμούς σε άλλα σημεία του Ιράκ

To υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι δε σκοπεύει να επεκτείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πέραν της περιοχής του βορείου Ιράκ, όπου η Πολεμική Αεροπορία στοχεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για τις επιδρομές, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «έχουν πραγματοποιήσει 15 αεροπορικούς βομβαρδισμούς» εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Μέιβιλ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Δε σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την αεροπορική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη πέραν των σημερινών επιχειρήσεων άμυνας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Εκτίμησε επίσης ότι 50 με 60 αποστολές πραγματοποιούνται κάθε ημέρα από τα αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τον ιρακινό βορά, αριθμός που περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές αποστολές και τις αεροπορικές επιδρομές.

«Οι βομβαρδισμοί έχουν συμβάλει στο να επιβραδύνουμε την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Σίντζαρ και στα δυτικά του Αρμπίλ» την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, εξήγησε ο αντιστράτηγος, που υπογράμμισε ότι στόχος είναι καταρχάς η υπεράσπιση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στο Αρμπίλ.

Το Πεντάγωνο ωστόσο επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι απίθανο να αποδυναμώσουν σημαντικά την ισλαμιστική οργάνωση και να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές του Ιράκ ή τη Συρία.

«Εκτιμάμε ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ έχουν επιβραδύνει τον επιχειρησιακό ρυθμό και προσωρινά έχουν διαταράξει την προέλασή τους προς την επαρχία Αρμπίλ».

«Ωστόσο, αυτές οι επιδρομές είναι απίθανο να επηρεάσουν τις συνολικές ικανότητες του Ισλαμικού Μετώπου ή τις επιχειρήσεις του σε άλλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας».

Μέχρι στιγμής οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνοδεύονται από ανθρωπιστικές αποστολές, τις ρίψεις φορτίων με προμήθειες που προορίζονται για τους δεκάδες χιλιάδες Χριστιανούς και Γεζίντι που καταδιώκουν οι σουνίτες αντάρτες. Το Πεντάγωνο και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ρίξει δέματα με περίπου 60.000 λίτρα νερό και 75.000 γεύματα στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο.

«Προς το παρόν ο στόχος μας είναι να παράσχουμε άμεση βοήθεια σε εκείνους που υποφέρουν» εξήγησε ο αντιστράτηγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ