ΗΠΑ: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις-απειλές από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης και τις προειδοποιήσεις περί χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων αλλά θέλω να δηλώσω ότι δεν έχουμε δει κάποιον λόγο προκειμένου να προσαρμόσουμε την πυρηνική μας στάση, ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει άμεσα χρήση πυρηνικών όπλων», είπε η Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.

Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 625 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει στο Κίεβο πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας 625 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται εκτοξευτήρες HIMARS, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν “δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς αμύνεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρόνο χρειαστεί”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ξεχωρίζουν οι τέσσερις εκτοξευτήρες Himars, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτά τα ισχυρά και μεγάλης ακριβείας συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων. Περιλαμβάνονται επίσης 32 πυροβόλα Howitzer, πυρομαχικά και οβίδες πυροβολικού, νάρκες και 200 τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε σήμερα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αλλά και στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο, σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δείχνοντας τις πρόσφατες επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης στα εδάφη που προσάρτησε η Μόσχα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ