ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ στο δικαστήριο – Στις 28 Αυγούστου η πρώτη ακρόαση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε την Πέμπτη 3 Αυγούστου, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον όπου δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για συνωμοσία με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η Αμερικανίδα δικαστής Moxila Upadhyaya όρισε την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση για τις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στις 28 Αυγούστου. Η δικαστής Upadhyaya είχε προτείνει τρεις πιθανές ημερομηνίες. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει το νωρίτερο, στις 21 Αυγούστου, αλλά η υπεράσπιση ζήτησε την τελευταία ημερομηνία, στις 28 Αυγούστου, ημερομηνία που και τελικά «κλείδωσε».

Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ – ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές – παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

«Κλείστε τον μέσα»

Κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το δικαστήριο, κρατούσε πανό και πλακάτ κατά του Ντόναλντ Τραμπ γράφοντας: «Κλειδώστε τον μέσα!».

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Από την «πίσω πόρτα» ο Τραμπ στο δικαστήριο

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ έφτασε λίγο πριν τις 10.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του τζετ, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ενώ έξω από το δικαστήριο τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα.

Ο Τραμπ μπήκε από μια πόρτα που του επέτρεπε να αποφύγει τους διαδρόμους όπου μπορούσε να τον δει ο κόσμος. Στη συνέχεια, κάθισε με τη νομική του ομάδα. Τα χέρια του ήταν σταυρωμένα ενώ ήταν σκυμμένος πάνω από το τραπέζι.

Την ώρα που η δικαστής Moxila Upadhyaya ξεκίνησε τη διαδικασία και του απηύθυνε τον λόγο, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος αλλά του είπε ότι δεν χρειαζόταν και έτσι κάθισε πίσω. Αμέσως μετά τον ρώτησε την ηλικία του και αν είναι υπό την επήρεια ουσιών. Ο Τραμπ απάντησε πως δεν είχε πάρει κάποια ουσία τις τελευταίες 24 ώρες.

Όπως μεταδίδουν BBC και Guardian, οι εισαγγελείς δεν επεδίωκαν να τεθεί υπό κράτηση ο Τραμπ πριν από τη δίκη του, υπό την προϋπόθεση να μην συζητήσει γεγονότα της υπόθεσης με οποιονδήποτε, εκτός από δικηγόρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ