ΗΠΑ: Αποχωρούν από βάσεις στην Συρία, γιατί βάλλονται από δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν – Γιατί δεν το ανακοινώνουν

Κλιμακώνεται η εμπλοκή των ΗΠΑ στην σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς, καθώς σήμερα, μετά τα πλήγματα αμερικανικών μαχητικών σε θέσεις του Ιράν στην Συρία, αναφέρεται ότι ο Αμερικανικός Στρατός αποσύρεται από δικές του θέσεις στην ίδια χώρα, τις οποίες χτυπούν δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν και τις οποίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τα αμερικανικά στρατεύματα φέρονται να εκκενώνουν βάσεις που έχουν στην Συρία, αφού έγιναν στόχος ενός τεράστιου κύματος επιθέσεων από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, υποστηρίζει νέα έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun.  Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 24 στρατιώτες τους σε όλη τη Συρία και το Ιράκ έχουν τραυματιστεί την τελευταία εβδομάδα, καθώς το χάος απειλεί να επικρατήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή, όσο είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ουάσινγκτον παραπονέθηκε ότι η Τεχεράνη εντείνει τις επιθέσεις της κατά αμερικανικών στόχων χρησιμοποιώντας τους περιφερειακούς αντιπροσώπους της ως εκδίκηση για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Ιράν “διευκολύνει ενεργά” τις επιθέσεις και “υποκινεί άλλους που μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση”.

Αλλά η έκθεση που δημοσίευσε το Tortoise Media υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ κρατούν “σιγή ιχθύος” σχετικά με την πραγματική κλίμακα των επιθέσεων στις στρατιωτικές τους βάσεις στην περιοχή. Μια δυτική πηγή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο μέσο: “Από ό,τι βλέπουμε, οι επιθέσεις εναντίον τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σε όλη την περιοχή”.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε: “Στη βορειοανατολική Συρία, ακούμε ότι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν ήδη να εκκενώσουν περίπου δώδεκα προωθημένες επιχειρησιακές βάσεις, επειδή δεν μπορούν πλέον να τις προστατεύσουν”.  Ωστόσο, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα, ανωνύμως,  στο VOA News ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης βάσεων στη Μέση Ανατολή παρά τις φήμες.

Το δημοσίευμα έρχεται  σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο εμπλοκής του στρατού τους σε περίπτωση που η σύγκρουση διευρυνθεί.  Από τις 17 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 19 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων και προσωπικού στο Ιράκ και τη Συρία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός βομβαρδισμός

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα Παρασκευή αεροπορικές επιδρομές σε δύο τοποθεσίες στην ανατολική Συρία που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.  Ο βομβαρδισμός έγινε σε αντίποινα για μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων και προσωπικού στην περιοχή που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Τα αμερικανικά πλήγματα αντανακλούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία. Οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν όσο το δυνατόν πιο δυνατά τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι ύποπτες για τη στόχευση των ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουν μελλοντική επιθετικότητα, που πιθανόν να τροφοδοτείται από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποφύγουν την ανάφλεξη της περιοχής και την πρόκληση ευρύτερης σύγκρουσης, σύμφωνα με το Ασοσιέητεντ Πρες.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, τα πλήγματα ακριβείας πραγματοποιήθηκαν κοντά στο Μπουκαμάλ από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 και έπληξαν χώρους αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών που συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι στη βάση υπήρχαν άνδρες πολιτοφυλακής και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, και καθόλου άμαχοι.

Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημο απολογισμό της επίθεσής τους, ενώ ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες για τον βομβαρδισμό με τα F-16.
ΆλλοςΑμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι σημερινοί στόχοι επιλέχθηκαν επειδή οι Φρουροί της Επανάστασης αποθηκεύουν εκεί τους τύπους πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα εναντίον αμερικανικών βάσεων και στρατευμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ