Η τιμή της νύφης: Αποταμιεύει για 12 χρόνια όλα τα χρήματά της για να παντρέψει τον αδερφό της

Μια γυναίκα από την Κίνα προκάλεσε πρόσφατα διαμάχη στο διαδίκτυο, αφού ισχυρίστηκε ότι έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της προσπαθώντας να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσει ότι ο αδελφός της θα βρει νύφη.

Δεν είναι μυστικό ότι η εξασφάλιση μιας νύφης στην Κίνα είναι πιο δύσκολη από ό,τι στις άλλες χώρες. Ένα από τα απροσδόκητα αποτελέσματα της διαβόητης πολιτικής ενός παιδιού της ασιατικής χώρας ήταν η ανισότητα των φύλων. Για δεκαετίες, πολλά ζευγάρια, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, στόχευαν σε αγόρια, στρεφόμενα σε εκτρώσεις με επιλογή φύλου. Ακόμη και σε παιδοκτονίες, για να διασφαλίσουν ότι το μοναδικό τους παιδί θα ήταν αγόρι.

Τα αγόρια ήταν αρκετά δυνατά για να εργαστούν και πιο πιθανό να είναι αρκετά οικονομικά επιτυχημένα, ώστε να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους αργότερα στη ζωή τους. Μόνο που αυτό δημιούργησε μια σοβαρή ανισότητα των φύλων στην Κίνα, με περισσότερους εργένηδες να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τους άνδρες να εξασφαλίσουν μια νύφη. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειές τους τους προσφέρουν οικονομική υποστήριξη, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρουν μια κατάλληλη νύφη.

Κινεζική παράδοση

Άλλωστε στην στην Κίνα  υπάρχει η «τιμή της νύφης». Μια μακρόχρονη κινεζική παράδοση, σύμφωνα με την οποία η οικογένεια του γαμπρού πρέπει να προσφέρει δώρα στην οικογένεια της νύφης σε αντάλλαγμα για το χέρι της, έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τα σεμνά δώρα όπως τα κλινοσκεπάσματα ήταν ο κανόνας, στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’80 ήταν τα οικιακά ηλεκτρονικά είδη όπως οι τηλεοράσεις και τα ψυγεία, αλλά μετά την οικονομική έκρηξη που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90, τα πράγματα κλιμακώθηκαν σε σημείο που οι τιμές νύφης πληρώνονται πλέον σε μετρητά, αυτοκίνητα και σπίτια.

Οι εργένηδες από φτωχές οικογένειες έχουν τόσο λίγες πιθανότητες να βρουν νύφη, ώστε ορισμένες περιοχές καταφεύγουν στην εισαγωγή νεαρών γυναικών από γειτονικές χώρες, αλλά ορισμένες οικογένειες είναι τόσο αποφασισμένες να δουν τους εργένηδες άνδρες τους να βρίσκουν νύφη με τον παλιομοδίτικο τρόπο που θυσιάζουν τις ίδιες τους τις ζωές στη διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια 33χρονη γυναίκα από την επαρχία Anhui, στην ανατολική Κίνα, η οποία φέρεται να αφιέρωσε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της στο να φροντίζει ώστε ο αδελφός της να έχει αρκετό πλούτο για να εξασφαλίσει μια σύζυγο.

Η γυναίκα δήλωσε ότι διατηρούσε ένα μικρό εστιατόριο που ειδικευόταν στις κινεζικές τηγανίτες με μηνιαίο τζίρο 100.000 γιουάν (14.000 δολάρια). Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για τον εαυτό της τα τελευταία 12 χρόνια, είχε επενδύσει σε ένα σπίτι 129 τετραγωνικών μέτρων και ένα νέο αυτοκίνητο για τον αδελφό της, ενώ του είχε χαρίσει και το εστιατόριό της.

“Θα σκεφτώ τον εαυτό μου αφού παντρευτεί ο αδελφός μου, ο γάμος μου μπορεί να περιμένει”, είπε η ανύπαντρη γυναίκα. “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου, ήμουν τόσο τσιγκούνα, ακόμη και όταν αγόραζα καινούργια ρούχα για τον εαυτό μου”. Η γυναίκα είπε ότι δεν έχει πάρει ακόμα σπίτι για τον εαυτό της, επαναλαμβάνοντας ότι ο αδελφός της ήταν η προτεραιότητα και ότι θα είχε περισσότερο χρόνο να ανησυχεί για τον εαυτό της αφού αυτός παντρευτεί.

Αντιδράσεις

Οι απόψεις της προκάλεσαν έντονη συζήτηση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να εκφράζει τον οίκτο της για εκείνη, ενώ κάποιοι την κατηγόρησαν ότι αποτελεί κακό παράδειγμα.

“Είναι ο αδελφός της ανίκανος να εργαστεί ή κάτι τέτοιο; Αυτό είναι άδικο για την καημένη την αδελφή!”, σχολίασε ένα άτομο.

“Όσο περισσότερα δίνει στον αδελφό της, τόσο περισσότερο ο αδελφός της μπορεί να το θεωρεί δεδομένο”, έγραψε κάποιος άλλος.

Απαντώντας σε όλη την κριτική, η γυναίκα είπε απλώς ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι πέρασε η οικογένειά της όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν τα κίνητρά της.

“Η ζωή του καθενός είναι διαφορετική. Μπορεί να μην έχουν βιώσει δυσκολίες όπως εμείς κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, οπότε είναι φυσιολογικό να μην είναι κατανοητό”, είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ