“Η συμφωνία θα εφαρμοστεί”

“Η συμφωνία θα εφαρμοστεί”

Η συμφωνία των Βρυξελλών θα εφαρμοστεί, δηλώνει ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και καλεί τους Σέρβους να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 3 Νοεμβρίου για τις τοπικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στη Ραδιοτηλεόραση του Κοσόβου, ο κ. Θάτσι απέρριψε τις κατηγορίες από την πλευρά του Βελιγραδίου ότι το Κόσοβο θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας με τη στάση που τηρεί και χαρακτήρισε “λανθασμένες” τέτοιου είδους δηλώσεις.

Όπως, μάλιστα, είπε, ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση αρκετών σημαντικών συμφωνιών, όπως το κλείσιμο των αστυνομικών σταθμών στο βόρειο Κόσοβο.

Σημείωσε δε, πως έχει επιτευχθεί εμφανής πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς, αν και υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Θάτσι, οι τοπικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου είναι μια καλή ευκαιρία για τους Σέρβους που ζουν στον βορρά να ενσωματωθούν στην κοινωνία του Κοσόβου.

Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ, ο ΟΑΣΕ και η Πρίστινα προσπαθούν να επιβάλλουν την κρατική υπόσταση του Κοσόβου στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλιο, για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Κι όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι βασική αρχή αποτελεί πως κάθε λύση θα πρέπει να είναι υπό ουδέτερο καθεστώς.

Σε αντίθεση με τη συμφωνία – υποστηρίζουν αξιωματούχοι στο Βελιγράδι – η Πρίστινα έχει τυπώσει ψηφοδέλτια με το έμβλημα της Δημοκρατίας του Κοσόβου κι έθεσε ως προϋπόθεση για συμμετοχή να έχει κάποιος ταυτότητα Κοσόβου. Αυτό – επισημαίνουν – παραβιάζει τα δικαιώματα ψήφου των γεννημένων στο Κόσοβο και σήμερα εκτοπισμένων Σέρβων, που ζουν εκτός.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ