Η Σουηδία είναι επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

«Είναι επίσημο.Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα». Η σουηδική σημαία θα υψωθεί έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας – η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία – είναι η πιο σημαντική διεύρυνση εδώ και δεκαετίες.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson βρίσκεται στην Ουάσιγκτον με τον Λευκό Οίκο να απονέμει στη Σουηδία και επίσημα καθεστώς μέλους.

«Η Σουηδία είναι μια ισχυρή δημοκρατία με έναν εξαιρετικά ικανό στρατό που μοιράζεται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο», αναφέρεται στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. «Το να έχουμε τη Σουηδία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς».

«Η λίμνη του ΝΑΤΟ»

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά τη δυτική συνεργασία σε σχέση με την προσέγγιση στην Αρκτική, που μετρά πλέον οκτώ κράτη – μέλη στο ΝΑΤΟ.

«Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, τότε γεωγραφικά η Βαλτική Θάλασσα γίνεται «λίμνη του ΝΑΤΟ», είπε η Minna Alander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του σουηδικού τηλεοπτικού σταθμού SR είπε ότι οι περισσότεροι Σουηδοί πιστεύουν ότι η χώρα έκανε πάρα πολλές θυσίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και περισσότερα από τα τρία τέταρτα πίστευαν ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σουηδία είχε ήδη αναγωνριστεί ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η Τουρκία είχε αρνηθεί να δώσει στη Στοκχόλμη το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα χρόνο, καλώντας τους Σουηδούς νομοθέτες να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο το να είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όταν η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία και ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν αντιπροσώπευαν το τελευταίο εμπόδιο.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε τελικά από 188 βουλευτές στο ουγγρικό κοινοβούλιο, με 6 κατά και καμία αποχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ