Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής καταγγέλλει τον Τούρκο ομόλογό της για σεξιστική επίθεση- ΒΙΝΤΕΟ

Σεξιστική επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου έκανε ο Τούρκος ομόλογός της κατά την διάρκεια της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ που διεξάγεται στην Πράγα.

Η κ. Αννίτα Δημητρίου έκανε αναφορά στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παρομοίασε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974. Η κ. Δημητρίου τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μετά την παρέμβαση της κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ,  πήρε τον λόγο  για να απαντήσει και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου και ως εκ τούτου, οπότε ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.  Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε τότε ότι  «ίσως να φταίει το νεαρό της ηλικίας σας» , για να εξηγήσει την δήθεν έλλειψη ιστορικών γνώσεων της προέδρου της Κυπριακής Βουλής. Μάλιστα επιχείρησε να υποβαθμίσει την θέση της κ. Δημητρίου και την Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την   «εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς». Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος.

Η αναφορά του Τούρκου πολιτικού στο νεαρό της ηλικίας της προέδρου της Κυπρακής Βουλής εξόργισε την κυρία Δημητρίου, η οποία κατήγγειλε ότι δέχτηκε σεξιστική επίθεση και δήλωσε:

«Δεν είμαι αντιπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Αναφέρεται (σ.σ/ ο Τούρκος εκπρόσωπος)  στην ηλικία μου; Αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ.»

Δείτε το βίντεο του alphanews.live με το επεισόδιο και την αντίδραση της κ. Αννίτας Δημητρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ