Η Πορτογαλία βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο Μάιο

Η Πορτογαλία βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο Μάιο

Η Πορτογαλία παραμένει “στη σωστή πορεία” για να βγει από το μνημόνιο εντός του μήνα και να γίνει έτσι η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της, εκτιμούν στην τελευταία τους έκθεση οι πιστωτές της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαινώντας τις “φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις” της Λισαβόνας.

Η τελευταία από τις 12 εκθέσεις αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση, τον Ιούνιο, της τελευταίας δόσης, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων.

“Η Πορτογαλία έκανε μια πορεία που της επιτρέπει να ανακτήσει την οικονομική αυτονομία της, γεγονός που δίνει νόημα και χρησιμότητα στις θυσίες που υπέστη η πορτογαλική κοινωνία”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, παρουσιάζοντας στα μέσα ενημέρωσης τα συμπεράσματα της Τρόικας.

Η αποστολή της Τρόικας στη Λισαβόνα, που είχε ξεκινήσει στις 22 Απριλίου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Η επίσημη έξοδος της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται να γίνει στις 17 Μαΐου. Η κυβέρνηση θα πρέπει πάντως να παρουσιάσει τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει, εάν δηλαδή θα επιστρέψει άμεσα στις αγορές χωρίς να προσφύγει σε μια γραμμή πιστώσεων για προληπτικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του πριν από την Δευτέρα, δηλαδή πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πορτογαλίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ