Η πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι και το τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον δικαστή που τον καταδίκασε

«Μη επιτρέψετε να συμβεί»: σε μια ταινία του Καναδού Ντάνιελ Ρόερ, που κέρδισε το 2023 το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε αιφνιδίως σήμερα σε ηλικία 47 ετών, στη φυλακή, άφηνε την πολιτική διαθήκη του.

Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στις 20 Αυγούστου 2020, ενώ ταξίδευε για τη Σιβηρία και έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις μεταφέρθηκε, σε κωματώδη κατάσταση, στο Βερολίνο προκειμένου να αναρρώσει. Οι δηλώσεις του έγιναν στο διάστημα που βρισκόταν στη Γερμανία.

«Η διαθήκη μου, για την περίπτωση που με σκοτώσουν, είναι πολύ απλή: μην το αφήσετε να συμβεί!» έλεγε τότε, στο τέλος του ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε αφού εκείνος επέστρεψε στη Ρωσία και συνελήφθη αμέσως, στις 17 Ιανουαρίου 2021, στο αεροδρόμιο της Μόσχας. «Το μήνυμά μου είναι κάτι το προφανές: μην το αφήσετε να συμβεί. Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα χέρια», επαναλάμβανε σε αυτήν την ταινία που έφερε τον απλό τίτλο «Ναβάλνι».

«Εάν συμβεί αυτό (σ.σ. η δολοφονία του), σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή θα είμαστε εξαιρετικά ισχυροί, αφού αποφάσισαν να με σκοτώσουν. Και πρέπει να επωφεληθούμε από αυτήν την ισχύ», πρόσθεσε.

«Μην εγκαταλείπετε, να θυμάστε ότι είμαστε μια γιγαντιαία δύναμη που βρίσκεται υπό τον ζυγό αυτών των χυδαίων τύπων απλώς και μόνο επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχυροί είμαστε. Το μόνο που χρειάζεται για να νικήσει το Κακό είναι η παθητικότητα των καλών ανθρώπων. Για αυτό δεν πρέπει να μένουμε παθητικοί», κατέληγε ο Ναβάλνι.

Από το κελί της φυλακής του, εκμεταλλευόταν κάθε εμφάνισή του στα δικαστήρια για να μιλήσει και να περάσει τα μηνύματά του. Όταν δικάστηκε για «εξτρεμισμό», τον Αύγουστο του 2023, κατήγγειλε «τον πιο ηλίθιο και παράλογο πόλεμο του 21ου αιώνα», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι ο ζόφος θα εξαφανιστεί, ότι θα κερδίσουμε, ότι η Ρωσία θα γίνει μια ειρηνική, φωτεινή και χαρούμενη χώρα», έγραψε τον Ιούνιο του 2023.

Ο αγώνας του Ναβάλνι

Ο αγωνιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι ήταν επί μακρόν το πιο προβεβλημένο πρόσωπο της ρωσικής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πιο σφοδρός επικριτής του. Ο Ρώσος μπλόγκερ είχε επιβιώσει από απόπειρες δηλητηρίασης και είχε περάσει πολλά χρόνια σε μερικές από τις πιο διαβόητες φυλακές της Ρωσίας, αφού η ομάδα του είχε αποκαλύψει τη διαφθορά σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του ρωσικού κράτους. Πολλές φορές οι αποκαλύψεις του στοχοποιούσαν τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν.

Ωστόσο, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, παρά το ότι με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, ο ίδιος δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την δύναμη του προέδρου Πούτιν, η φωνή του είχε διατηρήσει τη δύναμή της.

Σήμερα αυτή η φωνή σίγησε. Σύμφωνα με την υπηρεσία των φυλακών, είχε πάει για έναν περίπατο όταν έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε. Αμέσως μετά, το Κρεμλίνο δήλωσε απλώς ότι είχε λάβει γνώση του θανάτου του και ότι ο πρόεδρος είχε ενημερωθεί.

Σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, υπήρξε σοκ και οργή, με κάποιους να λένε ότι ο Ναβάλνι έδωσε τη ζωή του αντιστεκόμενος στον πανίσχυρο ηγέτη της Ρωσίας.  Το BBC δημοσιεύει σήμερα το τελευταίο βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε ο Ναβάλνι. Είναι χθεσινό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram και στο οποίο ο Ναβάλνι, αστειευόμενος,  ζητεί χρήματα από τον δικαστή που τον καταδίκασε, γιατί όπως λέει τα δικά του, μετά από τόσα χρόνια στις φυλακές τελειώνουν.

Ο αγώνας του ενέπνευσε εκατοντάδες νέους στην Ρωσία που συχνά έκαναν διαδηλώσεις και συλλαμβάνονταν. Όταν κάποτε ο Ναβάλνι αποκάλυψε ότι σε ένα από τα παλάτια του Πούτιν υπήρχαν περί τα 800 σκουπάκια τουαλέτας, τα σκουπάκια έγιναν σήμα κατατεθέν της αντίστασης στον αρχηγό του Κρεμλίνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ