Η Μέρκελ προειδοποιεί τη Συρία

Η Μέρκελ προειδοποιεί τη Συρία

 

Σαφή προειδοποίηση στη Συρία να μην μεταφέρει τον εμφύλιό της σε γειτονικές χώρες απηύθυνε από την Τουρκία η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

Μιλώντας σε γερμανούς στρατιώτες, μέλη της νατοϊκής αποστολής στο Καχραμανμαράς, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση γερμανικών πάτριοτ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα συνιστά ένδειξη της αλληλεγγύης προς μια σύμμαχο χώρα. «Έχει μια ιδιαίτερη πολιτική αξία για εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Η παρουσία των στρατιωτών στην τουρκική πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από το σύνορα με τη Συρία συνιστά όμως και ένα μήνυμα προς όλους εκείνους «στην άλλη πλευρά που προσπαθούν να μεταφέρουν τη διαμάχη εκτός συριακών συνόρων». Αυτό, όπως τόνισε η καγκελάριος, δεν θα επιτραπεί, εφόσον πρόκειται για νατοϊκά εδάφη.

 

Η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε εκ νέου κριτική σε Κίνα και Ρωσία που ως μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ με δικαίωμα βέτο δεν επιτρέπουν στη διεθνή κοινότητα να μιλάει με μια φωνή. Αμφότερες απορρίπτουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ. Εν τω μεταξύ όμως η Άνγκελα Μέρκελ διαπιστώνει κινητικότητα στο ζήτημα:

«Δεδομένων των φρικτών γεγονότων, φαίνεται πως Κίνα και Ρωσία αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Άσαντ δεν έχει μέλλον, ότι ο χρόνος του τελειώνει και ότι πρέπει να υπάρξει μια δημοκρατική κυβέρνηση», είπε η καγκελάριος, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στο συριακό. Επανέλαβε επίσης τις γερμανικές επιφυλάξεις όσον αφορά τυχόν εξοπλισμό των σύρων αντικαθεστωτικών, λέγοντας ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, όπως έδειξε το παράδειγμα της Λιβύης.

 

Σήμερα το πρωί η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την Καππαδοκία όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πρωτοχριστιανικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

 

Σήμερα οι πολιτικές επαφές

 

To μεσημέρι της Δευτέρας θα ξεκινήσουν στην Άγκυρα οι επίσημες επαφές της με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας. Στις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Παράλληλα η Α. Μέρκελ προτίθεται να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, προτείνοντας το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου.

 

Πιο δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις επί των διμερών ζητημάτων. Η Τουρκία επιθυμεί την κατάργηση της βίζας αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης της διπλής υπηκοότητας για τους πολίτες της που ζουν στη Γερμανία ενώ ζητά από το Βερολίνο να κινηθεί πιο αποφασιστικά εναντίον του κουρδικού PKK. Η Μέρκελ από την πλευρά της αναμένεται να θίξει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ