Η Καλιφόρνια σκέφτεται να νομιμοποιήσει την ευθανασία… υπό προϋποθέσεις

Η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να γίνει η έκτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θα νομιμοποιήσει την ευθανασία, με την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου μετά τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλη τη χώρα η αυτοκτονία μιας νεαρής γυναίκας που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου.

Ο νόμος αυτός “επιτρέπει στους ασθενείς σε τελικό στάδιο να ζητήσουν από έναν γιατρό να τους συνταγογραφήσει φάρμακα για να τους βοηθήσει να πεθάνουν” αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της Σούζαν Ταλαμάντε Έγκμαντ, μιας βουλευτίνας των Δημοκρατικών που συμμετείχε στη σύνταξή του.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 43 υπέρ έναντι 34 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Καλιφόρνιας ενώ τον Ιούλιο μια πρώτη μορφή του είχε απορριφθεί. Αναμένεται ότι θα περάσει χωρίς να συναντήσει δυσκολίες και από τη Γερουσία της Πολιτείας αυτής που τον Ιούνιο είχε ήδη υιοθετήσει ένα παρόμοιο μέτρο. Προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος θα πρέπει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν.

Μόνο πέντε Πολιτείες επιτρέπουν σήμερα την ευθανασία: το Όρεγκον, η Ουάσινγκτον, η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό και το Βερμόντ. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί σε άλλες 20 Πολιτείες αλλά κανένα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Καλιφόρνια, ώθηση για την έγκριση του νόμου έδωσε η αυτοκτονία, πριν από περίπου έναν χρόνο, της Μπρίτανι Μέιναρντ, μιας 29χρονης που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υπέφερε από αφόρητους πόνους. “Η ιστορία της οδήγησε το κοινό να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, όπως δεν το είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι (η Μπρίτανι) ήταν αποφασισμένη να μετακομίσει στο Όρεγκον για να επωφεληθεί από τον νόμο” που της επέτρεπε να λάβει φάρμακα για να δώσει τέλος στη ζωή της, είπε η κοινοβουλευτική βοηθός Μόνικα Σμαλενμπέργκερ. 

 

Διαβάστε επίσης:

Η αγκαλιά που συγκλόνισε όλον τον κόσμο – ΦΩΤΟ

Εντυπωσιακή έκρηξη γέφυρας στην Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ