Η Ιταλία έχει κι άλλο κεκλιμένο πύργο εκτός της Πίζας — Και αυτός θα μπορούσε να πέσει

Υπάρχει κι άλλος κεκλιμένος πύργος στην Ιταλία — αλλά αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια επικίνδυνη κατάρρευση. Ο πύργος Garisenda μήκους 48 μέτρων (158 πόδια) χτίστηκε τον 12ο αιώνα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακμής της ιστορίας της βόρειας πόλης, αλλά δύο αιώνες αργότερα είχε ήδη αρχίσει να γέρνει. Σήμερα, γέρνει υπό γωνία τεσσάρων μοιρών, λίγο περισσότερο από τη σημερινή κλίση του πύργου της Πίζας 3,9 μοιρών.

Οι δύο πύργοι στην καρδιά της Μπολόνια

Πρόκειται για τον Torre Garisenda, που στέκεται ψηλά στα 45 μέτρα και έχει μία κλίση τεσσάρων μοιρών – προς το παρόν – στην καρδιά της Μπολόνια. Το τοπικά αγαπημένο αξιοθέατο θεωρήθηκε ότι διέτρεχε «υψηλό κίνδυνο» να πέσει μόλις πέρυσι, ανέφερε το CNN.

Πλέον δεν επιτρέπεται στους θεατές η είσοδος. Στέκεται δίπλα σε μια μεγαλύτερη κατασκευή 97 μέτρων που ονομάζεται Asinelli Tower – μαζί είναι γνωστοί ως “οι δύο πύργοι”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της πόλης επιστράτευσαν σκαλωσιές, πυλώνες και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στον Πύργο της Πίζας για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Torre Garisenda στον αέρα, σε μια πρωτοβουλία που θα κοστίσει 19 εκατομμύρια ευρώ.

Μια απόδοση που δείχνει πώς θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός από τον Πύργο της Πίζας στον πύργο Garisenda. Δήμος της Μπολόνια

Θα χρειαστεί μισός χρόνος για να τροποποιηθεί ο εξοπλισμός για βέλτιστη χρήση. «Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ασφάλεια του πύργου», δήλωσε ο δήμαρχος της Μπολόνια Ματέο Λεπόρε σε συνέντευξη Τύπου.

Μια περιγραφή του σχεδίου είναι να υπάρχουν στηρίγματα κατά μήκος του μεσαίου τμήματος του πύργου που συνδέονται με δύο συστήματα τροχαλιών στο έδαφος. Οι εργασίες για την τοιχοποιία του θα ακολουθήσουν.

Δείτε βίντεο:

«Το 2025 και το 2026 θα γίνουν περαιτέρω εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης, οι οποίες πρέπει ακόμη να προγραμματιστούν», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Όταν χτίστηκαν τον Μεσαίωνα, οι δύο πύργοι χρησίμευαν τόσο για στρατιωτικό σκοπό για τη σηματοδότηση όσο και για την άμυνα της πόλης μαζί με μια επίδειξη κύρους, σύμφωνα με το τουριστικό συμβούλιο της πόλης.

Ο δήμαρχος είπε ότι θα χρειαστούν «περίπου έξι μήνες» για να προσαρμοστεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον Πύργο της Πίζας στο Garisenda. Μόλις οι δύο κατασκευές χαλύβδινων πυλώνων που χρησιμοποιούνται στην Πίζα ανεγερθούν και προσαρμοστούν στο Garisenda, θα ξεκινήσουν οι εργασίες στερέωσης στην τοιχοποιία του πύργου, συμπεριλαμβανομένων των εγχύσεων μίγματος κονιάματος με βάση ασβέστη, συμβατό με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική κατασκευή του κτιρίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Στη συνέχεια, τα καλώδια που συνδέουν τους πυλώνες με τις σκαλωσιές που συνδέονται με τον πύργο θα σφίγγονται, μια διαδικασία που θα μειώνει τα επίπεδα πίεσης στη βάση του πύργου.

Η αναφορά στο ποίημα του Dante Aligher του 14ου αιώνα «Θεία Κωμωδία»

Αν και λιγότερο γνωστό από το αντίστοιχο στην Πίζα, το Torre Garisenda αποτελεί εδώ και καιρό τουριστικό αξιοθέατο στη Μπολόνια. Η ασυνήθιστη γωνία του το χάρισε μια αναφορά στο ποίημα του Dante Aligher του 14ου αιώνα «Θεία Κωμωδία». Δίπλα του, το ψηλότερο Torre degli Asinelli είναι επίσης τουριστικό αξιοθέατο, με πιο μέτρια κλίση 1,3 μοιρών.

Ο Πύργος της Πίζας, το επίκεντρο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έφτασε σε μια κλίση 4,5 μοιρών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι φόβοι για τη σταθερότητά του οδήγησαν σε μια διεθνή προσπάθεια να αποτραπεί η ανατροπή του, με τις εργασίες να διήρκεσαν οκτώ χρόνια από το 1993.

Σήμερα το καμπαναριό είναι ένα σταθερό μνημείο κυρίως χάρη σε αυτούς τους χαλύβδινους πυλώνες που ελπίζουμε να δώσουν στον πύργο Garisenda μια δεύτερη ζωή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ