Η Google τιμά με Doodle τα ινδονησιακά ιστιοπλοϊκά τύπου Pinisi

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το πινίσι — μια ιστιοπλοϊκή εξέδρα που προέρχεται από το νότιο Σουλαουέζι. Η λέξη pinisi αναφέρεται παραδοσιακά σε ένα είδος αρματωσιάς gaff-ketch στα ινδονησιακά ιστιοφόρα. Σήμερα, χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τα περισσότερα ξύλινα πλοία Sulawesi. Διακρίνονται με τα πανιά r που απλώνονται σε δύο ιστούς και ένα τόξο.

Η ινδονησιακή ναυπήγηση σκαφών ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά οι ναυτικοί στο Νότιο Σουλαουέζι κατασκεύασαν το πρώτο μοντέρνο σκάφος πινίσι το 1906. Αντλώντας έμπνευση από τα ευρωπαϊκά στιλ αρματωσιάς, συνειδητοποίησαν ότι η αφαίρεση του κεντρικού στύλου της πρύμνης επέτρεψε στα σκάφη να κινούνται πιο γρήγορα – ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τη μεταφορά φορτίου και ανθρώπων.

Ο μεγαλοπρεπής σχεδιασμός διαθέτει μια μεγάλη γάστρα που κρέμεται πάνω από το μπροστινό μέρος του πλοίου. Τα σκάφη αυξήθηκαν σε δημοτικότητα με τα χρόνια, αλλά η πιο διάσημη κοινότητα σκαφών πινίσι παραμένει στο Σουλαουέζι.

Στη δεκαετία του 1980, οι άνθρωποι άρχισαν να προσθέτουν κινητήρες στα σκάφη pinisi. Μετά από χρόνια κοινής χρήσης του σχεδίου προφορικά, το σχέδιο για το σκάφος κωδικοποιήθηκε επίσημα τη δεκαετία του ’90.

Σήμερα, τα σκάφη pinisi αποτελούν ιδανική επιλογή για ψάρεμα και τουριστικές αποστολές.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ