Η Ελλάδα ζει το κραχ του ’29

“Η Ελλάδα ζει το κραχ του ’29”

 

Σε νέο του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, κάτι που δείχνει τα μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της…

 

Η ελληνική οικονομία -σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα- συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής που έχει αντιμετωπίσει μια ανεπτυγμένη χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis στην Ουάσιγκτον.

«Η λιτότητα έχει καταστρέψει τα έσοδα από τη φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» δηλώνει ο Charles Dumas, πρόεδρος της Lombard Street Research, με έδρα το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού».

Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, μετά το κούρεμα στην ονομαστική αξία τους μέσω του PSI, τώρα φαίνεται να ανακτούν μέρος της αξίας τους λόγω της φημολογίας ότι οι δανειστές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης.

Τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2023, των οποίων η απόδοση ήταν πάνω από 30% στο τέλος του Μαΐου, τώρα δίνουν αποδόσεις περίπου στο 16,4%. Η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδας, αυτή των 31,8 δισ. ευρώ, θα διατεθεί βασικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών της χώρας.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ