Η δήλωση του δικηγόρου του Σνόουντεν

Η δήλωση του δικηγόρου του Σνόουντεν

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν έφυγε από το Χονγκ Κονγκ όπου είχε καταφύγει τον περασμένο μήνα, γιατί φοβόταν μήπως συλληφθεί και μείνει για χρόνια στη φυλακή, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο Χονγκ Κονγκ.

Πριν ακόμη η Ουάσινγκτον εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του την Παρασκευή, ο Σνόουντεν ήταν πεπεισμένος ότι οι αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας, η οποία πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, θα τον συλλάμβαναν.

Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Χο, δικηγόρο υπέρμαχο της δημοκρατίας και έναν από τους τρεις συμβούλους του αμερικανού φυγά κατά την παραμονή του στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια της κράτησής του δεν θα είχε τους φορητούς υπολογιστές του. Αυτό ήταν μια “αφόρητη” προοπτική για τον πρώην διαχειριστή των συστημάτων της NSA, για την οποία αποκάλυψε ότι παρακολουθούσε τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

“Το κρίσιμο σημείο σε αυτή την υπόθεση θα ήταν αν θα μπορούσε να απελευθερωθεί με εγγύηση”, είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χο αποκαλύπτοντας τις σχεδόν παράνομες συνθήκες διαβίωσης του Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ.

“Είχε ανησυχήσει πολύ” με την ιδέα ότι θα περνούσε μήνες στη φυλακή αναμένοντας μια δικαστική απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή 30 χρόνων στην απομόνωση, υπογράμμισε.

Ο Σνόουντεν έφθασε στις 20 Μαΐου από τη Χαβάη όπου εργαζόταν ως σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

“Ήρθε στο Χονγκ Κονγκ μόνος. Ένιωθε εγκαταλειμμένος και είχε επαφές με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω δικηγόρων”, είπε ο Χο.

Διέμεινε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για πολλές ημέρες, εντοπίστηκε από τον Τύπο και έφυγε από το ξενοδοχείο στις 10 Ιουνίου. Κατόπιν άλλαξε τόπο μια ή δύο φορές”, τη νύχτα, με άκρα μυστικότητα, πριν βρει καταφύγιο σε έναν υποστηρικτή της υπόθεσής του.

Πριν από μια εβδομάδα, οι σύμβουλοί του οργάνωσαν δείπνο σε αυτό το διαμέρισμα, με πίτσα, μπουτάκια κοτόπουλου, σάλτσες και Pepsi. Ο Σνόουντεν ήταν ανήσυχος και ζήτησε από όλους να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στο ψυγείο.

Οι δικηγόροι του εξήγησαν τότε ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μπορούσε να τον συλλάβει και να τον προφυλακίσει και ότι οι συνθήκες παραμονής του εκεί θα ήταν σκληρές, κάτι που αποτέλεσε βάση για την απόφασή του να φύγει.

Ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή για τη Μόσχα. Ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό όπου προσπαθούσε να μεταβεί, ίσως μέσω Κούβας και Βενεζουέλας. Ωστόσο έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί πουθενά.

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ