Γάζα: Η Χαμάς ελευθέρωσε 17 ομήρους έπειτα από ολονύχτιο θρίλερ – Επέστρεψαν στο Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν απόψε ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και επτά ξένους πολίτες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Mάλιστα πηγή του Κατάρ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι ήδη καθ’ οδόν προς τα σύνορα, προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

Εκεί θα συναντηθούν από Ισραηλινούς αξιωματούχους για να μεταφερθούν σε ισραηλινό έδαφος.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι παραδόθηκαν στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εκπροσώπου των IDF.

Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.

Η καθυστέρηση του Σαββάτου ακολούθησε μια αρχική ανταλλαγή την Παρασκευή, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του βάσει μιας συμφωνίας που επιβάλλει ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς έδειξε μασκοφόρους μαχητές με τουφέκια, που φορούσαν στρατιωτική στολή και την πράσινη κορδέλα της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος, να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό την Παρασκευή. Σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, ο κόσμος χειροκροτούσε και κρατούσε ισραηλινές σημαίες, καθώς ελικόπτερα πετούσαν τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.

Λίγες ώρες αφότου 13 Ισραηλινοί και 11 υπήκοοι της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά την απελευθέρωσή τους, ύστερα από 49 ημέρες αιχμαλωσίας, οι οικογένειές τους άρχισαν να μοιράζονται συγκινητικές φωτογραφίες και βίντεο από την πολυαναμενόμενη επανένωσή τους.

Οι εικόνες μικρών παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών που αγκαλιάζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συγκίνηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ