Η Άγκυρα δημοσίευσε… δική της “έκθεση”

Η Άγκυρα δημοσίευσε… δική της “έκθεση”

 

 

Τη δική της «έκθεση προόδου» για την ενταξιακή της πορεία, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» και «μεροληπτικές» τις θέσεις που διατύπωνε στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Η κυβέρνησή μας, η οποία συνεχίζει την διαδικασία μεταρρύθμισης παρ’ όλα τα πολιτικά εμπόδια, έχει γίνει η πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Ευρώπης», υποστηρίζεται στο προοίμιο του κειμένου 270 σελίδων που διένειμε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Ενώ οι χώρες της Ε.Ε. πασχίζουν να αντεπεξέλθουν μέσα στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της», προστίθεται στο κείμενο.

 

Στην έκθεση απαριθμούνται οι μεταρρυθμίσεις που άρχισαν στην διάρκεια της χρονιάς ώστε να συμμορφωθεί η Τουρκία προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έρχεται λίγο καιρό μετά την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που είχαν δημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

 

«Είχαμε δηλώσει ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε από θέσεις ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες», υπενθύμισε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς. Η Τουρκία επέλεξε να απαντήσει στην Επιτροπή με την δική της έκθεση «όχι μόνο» για να δείξει ότι «αντιδρά», αλλά και για να κάνει σαφή «την αποφασιστικότητα της χώρας μας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

 

Στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ