Hamed Gohar: Το Google Doodle για τον διάσημο Αιγύπτιο επιστήμονα

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 115α γενέθλια του Hamed Gahar, ενός διάσημου Αιγύπτιου επιστήμονα, θαλάσσιου βιολόγου και τηλεοπτικού παρουσιαστή. Θεωρείται ο ιδρυτής της ωκεανογραφίας στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο και φιλοξένησε μια εκπαιδευτική εκπομπή με τίτλο «Sea World» για 18 χρόνια.

Η Γκόχαρ γεννήθηκε σήμερα το 1907 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ήταν προικισμένος φοιτητής από νεαρή ηλικία και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου το 1925. Ωστόσο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη βιολογία και έλαβε το μεταπτυχιακό του στην ωκεανογραφία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1931. Στη συνέχεια, ο Gohar άρχισε να ερευνά την xenia, ή τα μαλακά κοράλλια, κατά μήκος του ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Gohar ανακάλυψε αυτό το dugong, ένα θαλάσσιο θηλαστικό που πιστεύεται ότι είχε εξαφανιστεί στην περιοχή, υπήρχε ακόμα στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνέχισε να μελετά την υποβρύχια ζωή για 25 χρόνια στον θαλάσσιο βιολογικό σταθμό της Χουργκάντα ​​και φημολογείται ότι δεν έφαγε ποτέ ψάρι λόγω της αγάπης του για τα θαλάσσια πλάσματα.

Ο Γκόχαρ έκανε αρκετές συνεισφορές στην αιγυπτιακή και αραβική θαλάσσια βιολογία.

Συνεργάστηκε με την Ακαδημία Αραβικής Γλώσσας για τη δημιουργία επιστημονικών λεξικών στα αραβικά. Υπηρέτησε επίσης ως σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και βοήθησε στη διοργάνωση της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας στη Γενεύη.

Μια ολόκληρη γενιά Αράβων γνωρίζει τον Gohar από τη δημοφιλή τηλεοπτική του εκπομπή, “Sea World”.
την οποία φιλοξένησε για περισσότερα από 18 χρόνια. Αναδεικνύοντας το υποβρύχιο τοπίο και τη φυσική θαλάσσια ζωή, ο Gohar χάρισε στους Άραβες εμπνευσμένες γνώσεις σχετικά με τη θαλάσσια βιολογία και μνημονεύεται σήμερα για την ξεχωριστή φωνή του και την ατελείωτη αγάπη του για τον ωκεανό.

Χαρούμενα 115α γενέθλια, Hamed Gohar!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ