Google Doodle: Γιορτάζει την ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Το σημερινό Doodle, εικονογραφημένο από την καλλιτέχνιδα Olga Shtonda με έδρα το Χάρκοβο, τιμά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Ουκρανία. Σαν σήμερα το 1991, Ουκρανοί πολιτικοί υπέγραψαν την Πράξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και επέδειξαν την εθνική τους σημαία στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Verkhovna Rada, σηματοδοτώντας την ελευθερία της από τη Σοβιετική Ένωση.

Η εθνική εορτή θυμάται όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα.

Την 1η Δεκεμβρίου 1991, ένα εθνικό δημοψήφισμα είδε το ηχηρό 92% των πολιτών να ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάνω από 31 χρόνια ελευθερίας, η χώρα έχει επιτύχει πολλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ορόσημα.

Η μπλε και κίτρινη εθνική σημαία αντιπροσωπεύει τον απέραντο ουρανό της Ουκρανίας, τα όμορφα ρυάκια και τα χρυσά χωράφια με σιτάρι. Αυτά τα φωτεινά χρώματα εμπνέουν τους πολίτες της να θυμούνται ότι είναι ένας λαός που αγαπά την ελευθερία, γενναίος, ζωντανός και ενωμένος. Το σημερινό έργο τέχνης Doodle αντιπροσωπεύει τα εθνικά σύμβολα της Ουκρανίας, με μια τρίαινα που συχνά ερμηνεύεται ως γεράκι και το εθνόσημο της χώρας.

Η φετινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ουκρανία συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ