Google Doodle: Αφιερωμένο στον Τουτς Τίλεμανς

Τον Τουτς Τίλεμανς (Toots Thielemans), τον «βασιλιά» της φυσαρμόνικας, τιμά σήμερα με Doodle η Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Ο Τίλεμανς γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1922 στις Βρυξέλλες και είχε εγκατασταθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’40 στις ΗΠΑ, όπου είχε συνοδεύσει στη σκηνή τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, από την Έλα Φιτζέραλντ ως τον Τσάρλι Πάρκερ και από τον Μπιλ Έβανς ως τον Ζιλμπέρτο Ζιλ.

Εμφανίστηκε σε ταινίες και έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μπίλι Τζόελ στο τραγούδι «Leave A Tender Moment Alone» καθώς και με τον Τζούλιαν Λένον στο «Too Late for Goodbyes».

Το 2001 χρίστηκε βαρόνος από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο B’.

Αυτός ο βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, του μικρού αυτού οργάνου με μήκος 15 εκατοστά, που είναι δύσκολο να υποτάξει κανείς, ήταν επίσης ταλαντούχος κιθαρίστας.\

Τον Μάρτιο του 2014, ο Τίλεμανς είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη μουσική σκηνή, καθώς δεν αισθανόταν πλέον ότι έχει τις δυνάμεις που του χρειάζονταν για μια ολόκληρη συναυλία. Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 94 ετών.

Τι είναι τα Google doodle

Τα doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ