Google Doodle: Αφιερωμένο στο παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο “Pho” – ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Αφιερωμένο στο παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο “Pho” (Φο) είναι το Google Doodle της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου.

Τι είναι το “Pho” (Φο)

Το “Pho” (Φο) είναι παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο και θεωρείται ένα από τα τυπικά πιάτα στη βιετναμέζικη κουζίνα.

Το κύριο συστατικό του είναι ζυμαρικά και ζωμός με μοσχάρι ή κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Επίσης συνοδεύεται από καρυκεύματα όπως σάλτσα σόγιας, πιπέρι, χυμό λεμονιού, σάλτσα ψαριών και τσίλι. Αυτά τα μπαχαρικά προστίθενται σύμφωνα με τη προτίμηση του κάθε καταναλωτή.

Το “Pho” (Φο) χρησιμοποιείται συχνά ως πρωινό, αλλά στις μεγάλες πόλεις αυτό το πιάτο τρώγεται όλη την ημέρα. Το Φο τρώγεται πάντα όταν είναι ζεστό.

"Pho" (Φο)

Η προέλευση του “Pho” (Φο)

Αρκετοί προσδιορίζουν τη γέννηση και διαμόρφωση του “Pho” (Φο) στις αρχές του 20ού αιώνα. Όσον αφορά την πρώτη θέση παραγωγής στο Βιετνάμ, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις: το Ναμ Ντιν και το Ανόι όπου το πιάτο είναι δημοφιλέστατο.

Όσον αφορά την προέλευση του πιάτου, υπάρχει η άποψη ότι προέρχεται από ένα καντονέζικο πιάτο που ονομάζεται “δροσερό ρύζι”. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική μέθοδο pot-au-feu του στιβαρού βοδινού (“ποτοφό”) σε συνδυασμό με μπαχαρικά και βότανα στη βιετναμέζικη κουζίνα.

Υπάρχει επίσης η ιδέα ότι το “Pho” (Φο) προέρχεται από το “βούβαλο” (χρησιμοποιώντας βερμικέλλι) του Βιετνάμ, αφού μετασχηματίστηκε σε ένα πιάτο “περιπλάνησης” χρησιμοποιώντας ένα ρολό.

Η περίοδος γέννησής του δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Σύμφωνα με αναφορές από Βιετναμέζικα λεξικά, ενισχύεται η πιθανότητα ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του 1900 και του 1907.

Το 1939, κοτόπουλο noodle soup εμφανίστηκε, επειδή υπήρχαν δύο ημέρες την εβδομάδα: Δευτέρα και Παρασκευή χωρίς βόειο κρέας. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό το περιστατικό, αλλά ίσως απαραίτητη αιτία, διότι η σφαγή των βοοειδών περιορίζεται πάντα κατά τη διάρκεια των φεουδαρχικών χρόνων, διότι τα βοοειδή και οι βουβάλια εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική δύναμη έλξης για τη γεωργία του Βιετνάμ.

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων βοείου κρέατος είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν δύο ημέρες χωρίς βόειο κρέας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σούπας κοτόπουλου. Από το 1939, δύο σειρές σούπας ζυμαρικών και κοτόπουλου κυριαρχούν μαζί με τα βιετναμέζικα εστιατορίων.

Δείτε το Google Doodle για το “Pho” (Φο)

google doodle pho

google doodle pho

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ