Γλυπτά Παρθενώνα: «Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να τα μοιραστούν» δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου George Osborne: «Τα ‘Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως τα αναφέρει, θα μπορούσαν να μοιραστούν με την Ελλάδα και υπάρχει μία  «συμφωνία που πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προΐσταται του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, το οποίο έχει εμπλακεί σε μία μακροχρόνια αντιπαράθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα, και προτείνει ότι η διένεξη θα μπορούσε να έχει μία “λογική” λύση. Ο κ. Osborne δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του στο LBC  ότι “πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία” με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Όπως υποστήριξε: “Στο Βρετανικό Μουσείο (σ.σ. τα γλυπτά) αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου.”

“Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί, όπου και οι τρεις μπορούμε να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεων, χωρίς ένα σωρό από κόκκινες γραμμές.” “Εάν και η μία και η άλλη πλευρά λένε ότι δεν δίνουμε τίποτα, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.” 

Όταν ο δημοσιογράφος Andrew Marr υπέδειξε στον κ. Osborne ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι “θα μπορούσατε να στείλετε μερικά από αυτά στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια πίσω στο Λονδίνο “.

Ο κ. Osborne απάντησε: “Γι’ αυτό το είδος διευθέτησης μιλώ. Οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να πρέπει να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο, ώστε και να μπορεί κάποιος να τα δει μέσα στην αίγλη τους στην Αθήνα, και να τα δει ανάμεσα στα απαυγάσματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο “.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα γλυπτά, επειδή κρατούνται για το κοινό σύμφωνα με το νόμο, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο νόμος αυτός δεν θα αλλάξει, και ότι εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ