Γκουαντάναμο: 19 απεργοί πείνας

Γκουαντάναμο: 19 απεργοί πείνας 

Οι αρχές στην Αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκδίδουν πλέον καθημερινές ενημερώσεις για την απεργία πείνας των κρατούμενων, που ξεκίνησε πριν περίπου έξι μήνες και στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους, καθώς πλέον μόλις 19 από τους 164 φυλακισμένους εξακολουθούν να αρνούνται τη σίτιση.

Στην τελευταία του ενημέρωση ο αντισυνταγματάρχης Σάμιουελ Χάουζ, εκπρόσωπος της φυλακής, διευκρίνισε ότι μόνο 19 από τους 164 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο εξακολουθούσαν μέχρι σήμερα να κάνουν απεργία πείνας. Δεκαοκτώ εξ αυτών εξακολουθούν να σιτίζονται αναγκαστικά με ρινογραστρικό καθετήρα και κανένας πλέον δεν νοσηλεύεται, διευκρίνισε ο Χάουζ.

Στις 10 Ιουλίου στο απόγειο του κινήματος της απεργίας πείνας, το οποίο δικηγόροι και οι αρχές της φυλακής είχαν χαρακτηρίσει «χωρίς προηγούμενο σε διάρκεια και εύρος», 106 κρατούμενοι έπαιρναν μέρος στην απεργία, εκ των οποίων 46 σιτίζονταν αναγκαστικά και πολύ λίγοι αναγκάστηκαν να νοσηλευθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών.

«Μετά τη σημερινή καταμέτρηση, η δύναμη του Κόλπου του Γκουαντάναμο (που διοικεί τη φυλακή) δεν θα δημοσιεύει πλέον καθημερινές ανακοινώσεις για την απεργία πείνας», σημειώνει ο Χάουζ. «Από το 2007 πάντα υπήρχε ένας μικρός αριθμός κρατούμενων που επέλεγαν την μακροχρόνια απεργία πείνας, με αυξήσεις και μειώσεις στον αριθμό τους κατά καιρούς».

«Από τις 10 Ιουλίου 2013 ο αριθμός των απεργών πείνας μειώνεται σημαντικά και πιστεύουμε ότι η συμμετοχή πια εκπροσωπεί αυτούς που επιθυμούν να συνεχίσουν την κινητοποίηση», επεσήμανε ο αντισυνταγματάρχης.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι κρατούμενοι με την απεργία πείνας ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την επ’ αόριστον κράτησή τους εδώ και 11 χρόνια.

«Οι άνδρες πέτυχαν τους στόχους τους», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Ρέμες, δικηγόρος περίπου 15 κρατούμενων. «Έφεραν το Γκουαντάναμο ξανά στη δημοσιότητα», εξήγησε, αναφερόμενος στην υπόσχεση του αμερικανού προέδρου τον προηγούμενο Μάιο να κλείσει τη φυλακή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ