Γκάουκ και Ναπολιτάνο τίμησαν τα θύματα των SS

Γκάουκ και Ναπολιτάνο τίμησαν τα θύματα των SS

Οι πρόεδροι της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο τίμησαν την μνήμη των θυμάτων μιας σφαγής που διέπραξαν άνδρες των SS

Ο πρόεδρος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Ιταλίας επισκέφθηκαν μαζί χθες το χωριό όπου διαπράχθηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η σφαγή 500 χωρικών στην Τοσκάνη από τα Waffen SS του ναζιστικού καθεστώτος.

Οι δυνάμεις των Βάφεν Ες-Ες, που κατεδίωκαν Ιταλούς αντιστασιακούς στο τελικό στάδιο του πολέμου, προέβησαν σε αυτό το έγκλημα πολέμου τον Αύγουστο του 1944, στο χωριό Σαντ’ Άννα ντι Στατσέμα.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, αρχηγός του κράτους αν και με κυρίως συμβολικό ρόλο, και ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο μετέβησαν στο ορεινό αυτό χωριό της βόρειας Τοσκάνης.

«Είναι δικαίωμα των θυμάτων να τα θυμόμαστε και να τα τιμούμε», είπε ο Γκάουκ. «Εδώ στο Σαντ’ Άννα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατήθηκε και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν σε μαζική κλίμακα».

Τα ναζιστικά στρατεύματα συγκέντρωσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και άνοιξαν πυρ με πολυβόλα, πριν βάλουν φωτιά στα πτώματα και πυρπολήσουν το χωριό απ’ άκρου σ’ άκρο.

Μετά τον πόλεμο, η σφαγή αγνοήθηκε επί σειρά ετών και τα σχετικά αρχεία παρέμεναν κλειδωμένα ως το 1994. Ένα ιταλικό δικαστήριο επέβαλε αργότερα ποινές ισόβιας κάθειρξης σε πολλά πρώην μέλη των Ες-Ες, αλλά οι άνδρες αυτοί ουδέποτε οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Γερμανοί εισαγγελείς έκαναν δική τους έρευνα αλλά την έθεσαν στο αρχείο πέρυσι, επικαλούμενοι την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Μια οργάνωση επιζησάντων καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την σκάνδαλο.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ