Γιατί το στέμμα της Σκωτίας τοποθετήθηκε στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ—Ο συμβολισμός και η κατασκευή του

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου έχει βυθίσει σε εθνικό πένθος ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ολόκληρο σχέδιο μετά το θάνατο της βασίλισσας, γνωστό και ως «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», το οποίο είναι ένας λεπτομερής κατάλογος διαδικασιών και γεγονότων που πρόκειται να συμβούν μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επιμνημόσυνες τελετές και τις λεπτομερείς διαδικασίες για την κηδεία της βασίλισσας.

Ανάμεσα σε όσα περιλαμβάνει είναι και το στέμμα της Σκωτίας, το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας, αλλά σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, αποδεικνύεται ότι το στέμμα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό βασιλικό στολίδι και στην πραγματικότητα έχει συγκεκριμένο σκοπό και μεγάλη ιστορία πίσω του.

Το Στέμμα της Σκωτίας είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα κοσμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως αναφέρει ο επίσημος βασιλικός ιστότοπος, το στέμμα αποτελεί μέρος του σετ κοσμημάτων Honours of Scotland, μια συλλογή πολύ σημαντική για τη βρετανική βασιλική οικογένεια σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και από τα παλαιότερα του είδους του σε ολόκληρη τη Βρετανία. Τα Honours αποτελούνται από ένα σκήπτρο, ένα σπαθί και ένα στέμμα, τα οποία προέρχονται από τον 15ο και τον 16ο αιώνα αντίστοιχα, ενώ το ίδιο το στέμμα κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Ιάκωβο Ε΄ και είχε υποστεί αναδιαμόρφωση στα χρόνια που ακολούθησαν.

Για πολλά χρόνια, τα Honours χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη στέψη νέων μοναρχών, αν και αυτός ο σκοπός μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπήδησε στο κοινοβουλευτικό μοντέλο. Σήμερα, τα Honours είναι ως επί το πλείστον κειμήλια δημόσιας έκθεσης που φυλάσσονται στην Αίθουσα Στέμματος στο Κάστρο του Εδιμβούργου. Το Στέμμα της Σκωτίας έχει, επίσης, εμπλακεί σε πολλές Σκωτσέζικες στέψεις, όπως εκείνες του Καρόλου Α΄, του Ιακώβου Α΄ και ΣΤ΄, του Καρόλου Β΄ και της Μαίρης, Βασίλισσας της Σκωτίας.

Όπως εξηγεί το People, ο λόγος για τον οποίο το Στέμμα της Σκωτίας βρίσκεται στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι επειδή το στέμμα, μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια της εν λόγω συλλογής, χρησιμοποιούνται μερικές φορές τελετουργικά για ειδικούς σκοπούς. Ο θάνατος της βασίλισσας της Αγγλίας είναι ένα θέμα αρκετά σημαντικό ώστε να το απαιτεί, και έτσι το Στέμμα της Σκωτίας χρησιμοποιήθηκε ως «διακόσμηση».

Το ίδιο το στέμμα είναι στολισμένο με πολλά μαργαριτάρια, αμέθυστους και χρυσό, γεγονός που αναμφίβολα χρησιμεύει ως κατάλληλος φόρος τιμής στην εκλιπούσα μονάρχη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ