Γερμανοί: Ενθαρρυντικά στοιχεία από την Ελλάδα

Γερμανοί: Ενθαρρυντικά στοιχεία από την Ελλάδα

 

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Ελλάδα, τα σενάρια για ελάφρυνση του χρέους και τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα θέματα της επισκόπησης, του γερμανικού Τύπου.

 

«H συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς», επισημαίνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παρά την ύφεση το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει προόδους στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αναμένεται να φθάσει φέτος τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ξεπέρασε τα 13 δισ.. Θετική είδηση αποτελεί επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, στο οποίο, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται η αποπληρωμή του χρέους, οι ενισχύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και η συμβολή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε πρωτογενές πλεόνασμα για ολόκληρο το 2013. Για την περίπτωση αυτή τo Eurogroup είχε κάνει λόγο το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ‘κούρεμα’, κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας».

Και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται σε άρθρο της στα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία κάνοντας, όμως, παράλληλα λόγο και για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους:

«(Παρά τα θετικά στοιχεία) η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικούς χρέους συνεχίζεται, με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στα τέλη του 2013 το 173% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης για να μπορέσει να δικαιολογήσει στις χώρες-μέλη εκτός Ευρώπης τις πιστώσεις που χορηγεί στην Ελλάδα ‘γαρνιρισμένες’ με πιο αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία. Οι ευρωπαίοι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στην Ελλάδα, αλλά μόνο ως ανταμοιβή για επιτυχίες στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν θέλουν να σταματήσουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, προφανώς για να μην χαλαρώσουν τα μέτρα».

 

Η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων: «Το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες. Όμως οι προοπτικές στην ευρωζώνη κάθε άλλο παρά πολλά υποσχόμενες είναι. Ο μέσος όρος της ανεργίας βρίσκεται στο 12%, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία έχει ξεπεράσει το 26%. Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον απίθανο οι περισσότερες χώρες να επιστρέψουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης οφείλονται κυρίως σε ανθεκτικές οικονομίες όπως της Γερμανίας, καθώς και στην ανάπτυξη χωρών όπως οι ΗΠΑ. Η ανάκαμψη αυτή δίνει στις χώρες της κρίσης πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουν για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ