Γερμανία: Ελλάδα, μισθοί, συντάξεις στο “μικρό ντιμπέιτ”

Γερμανία: Ελλάδα, μισθοί, συντάξεις στο “μικρό ντιμπέιτ”

 

Θέματα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης κυριάρχησαν στο «μικρό προεκλογικό ντιμπέιτ» της Γερμανίας, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, ο υποψήφιος των φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρύντερλε, καθώς και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκύζι. Κατά την αντιπαράθεση των «τριών» για την Ελλάδα ο Γκρέγορ Γκύζι πρότεινε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πλούσιους Έλληνες, ώστε να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους για τη διάσωση της χώρας, ο Γιούργκεν Τριτίν ζήτησε στοχευμένες επενδύσεις για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ράϊνερ Μπρύντερλε υπεραμύνθηκε της σημερινής πολιτικής, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, τί είδους πρόσθετη βοήθεια θα χρειαζόταν η ελληνική οικονομία.

Τόσο οι Πράσινοι, όσο και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ζητούν την καθιέρωση ελάχιστου μισθού, κάτι που απορρίπτει το κόμμα των φιλελευθέρων (FDP). «Ένας ελάχιστος μισθός για όλη τη Γερμανία είναι οικονομικός παραλογισμός, άλλωστε το κόστος ζωής δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα», αντιτείνει ο υποψήφιος του FDP και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρύντερλε. Πάντως ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκύζι υποστήριξε ότι το 25% των Γερμανών εργάζονται πλέον σε κακοπληρωμένες δουλειές και, τηρουμένων των αναλογιών, το ποσοστό αυτό «είναι μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα ή στην Κύπρο». Επιπλέον η Αριστερά ζήτησε την ανατροπή της πρόσφατης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την οποία το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 έτη. Από την πλευρά του ο «πράσινος» Γιούργκεν Τριτίν επεσήμανε ότι «η οικονομία πάει καλά, αλλά οι άνθρωποι δεν ευημερούν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Υπάρχουν κομμωτές που εργάζονται για 4,50 ευρώ την ώρα» ανέφερε ο Γιούργκεν Τριτίν.

 

Υψηλοί τόνοι, ετοιμόλογοι καλεσμένοι

Η γενική εντύπωση ήταν ότι το «μικρό ντιμπέιτ» είχε πολύ περισσότερες στιγμές αντιπαράθεσης και ρητορικής έντασης από την τηλεμαχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ το βράδυ της Κυριακής, την οποία παρακολούθησαν 17 εκατομμύρια τηλεθεατές. Άλλωστε τα δύο από τα τρία κόμματα που συμμετείχαν στη συζήτηση της Δευτέρας έχουν σοβαρές πιθανότητες να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες μετά τις βουλευτικές εκλογές: εάν συνεχιστεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνουν στην εξουσία οι φιλελεύθεροι (οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόλις που φτάνουν το όριο του 5% που ορίζει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή), ενώ σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής οι Πράσινοι θα κρατούσαν το «κλειδί» για τον σχηματισμό του νέου συνασπισμού. Λέγεται μάλιστα ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Γιούργκεν Τριτίν θα έθετε σοβαρή υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών.

«Για μία πράσινη αλλαγή χρειάζεται ισχυρή παρουσία των Πρασίνων σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες» ανέφερε ο Τριτίν, εξαγγέλλοντας παράλληλα αυξήσεις φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα. Από την πλευρά του ο Γκρέγκορ Γκύζι επανέφερε το ζήτημα ενός συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, πρόταση που απορρίπτει εμφατικά ο υποψήφιος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ