Γερμανία: Έκτακτα σχέδια για οργανωμένα black out τον χειμώνα – Ειδικά συμβόλαια με μεγάλους καταναλωτές ρεύματος

Σχέδια για έκτακτα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν διακοπές ρεύματος στη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως αν το φυσικό αέριο φτάσει να  διατίθεται με δελτίο εκπονούνται στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά στόχος είναι να συναφθούν νέες συμφωνίες με τους μεγάλους καταναλωτές για να έχουν μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα. Τα σχέδια εκπονούν οι μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου στη νότια Γερμανία, προσεγγίζοντας μεγάλες εταιρίες, όπως η BASF SE για να διερευνήσουν κατά πόσον αυτοί οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάποιοι από τους καταναλωτές φαίνεται ότι συμφωνούν ακόμα και πλήρη διακοπή ρεύματος για κάποιες ώρες της ημέρας.  Η Γερμανία παράγει περίπου το 15% της ενέργειάς της από φυσικό αέριο, αλλά τώρα μπορεί να μην έχει αρκετές ποσότητες αερίου για να παράγει όσο ρεύμα καταναλώνει η χώρα τον χειμώνα. Αν και πρόσφατα η χώρα ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν γεμίσει τις δεξαμενές της φυσικού αερίου, αν εκδηλωθεί κύμα έντονου ψύχους η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου αναμένεται να εκτοξευτεί, οπότε η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο μπορεί να έχει σοβαρές δυσκολίες.

Επειδή όμως είναι ορατός ο κίνδυνος για black out τον χειμώνα η Γερμανία έχει μπει στη διαδικασία να προβλέψει οργανωμένες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές, για να εξοικονομηθεί ρεύμα, αλλά και φυσικό αέριο. Οργάνωση σημαίνει ότι κάποιες εταιρίες θα προγραμματίσουν εκ των προτέρων ώρες μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος, παρά το ότι, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος διατρέχουν κίνδυνο».

«Ο συντονισμός γίνεται τώρα διμερώς. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε black out τον χειμώνα είναι πολύ ρεαλιστικός», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Sebastian Bolay, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες, για τον χειμώνα. Οι νότιες πολιτείες αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους κατάρρευσης του ηλεκτρικού δικτύου, γιατί είναι χαμηλότερη εκεί η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ