Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για μπλακ άουτ και capital controls

Σχέδια έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία, για την παροχή μετρητών σε περίπτωση που λόγω της ενεργειακής κρίσης ή ενός σαμποτάζ συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται, αλλά φοβούνται, δηλαδή μία διακοπή ρεύματος διαρκείας, λόγω ενεργειακής κρίσης, εξετάζουν οι χρηματοπιστωτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται κατά αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters, το ενδεχόμενο ενός σαμποτάζ, επίσης δεν αποκλείεται, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Πριν από μερικές εβδομάδες το σιδηροδρομικό δίκτυο στη βόρεια Γερμανία ακινητοποιήθηκε για πολλές ώρες λόγω δολιοφθοράς στο δίκτυο. Έτσι η Bundesbank, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin και αρκετές ενώσεις του κλάδου εντείνουν τις προετοιμασίες τους για μια τέτοια υπόθεση, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο τέσσερα άτομα που γνωρίζουν από μέσα τις συνομιλίες.

Οι άνθρωποι φοβούνται και ένα μπλακ άουτ, αλλά και το ενδεχόμενο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ευρέως διαδεδομένο πλαστικό χρήμα. Κατά συνέπεια, το σχέδιο προβλέπει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ικανή ποσότητας μετρητών στην Bundesbank για την αύξηση της ζήτησης, αλλά ενδεχομένως και ο περιορισμός του ποσού που θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς τους. Δηλαδή, capital controls, όπως  επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, το 2015.   Επίσης οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πιθανές αδυναμίες στη διανομή μετρητών, ανέφερε κάποιος με εσωτερική γνώση. Στη γερμανική οικονομία τα μετρητά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να παίζουν μεγάλο ρόλο. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και τα ΑΤΜ θα είναι εκτός λειτουργίας.

«Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα μετρητά θα είναι το μόνο επίσημο μέσο πληρωμής που θα εξακολουθεί να λειτουργεί», εκτιμά ο Τόμας Λάιτερτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KomRe, ο οποίος συμβουλεύει τις πόλεις πώς να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος και άλλες καταστροφές.

Εραστές του μετρητού

Το πόσο οι Γερμανοί καταφεύγουν στα μετρητά σε έκτακτες περιόδους φάνηκε την περίοδο της πανδημίας. Από τον Μάρτιο του 2020 και για λίγους μήνες οι Γερμανοί τράβηξαν από τους λογαριασμούς τους 20 δις περισσότερα από όσα κατέθεσαν, ένα ποσό ρεκόρ, που όμως δεν δημιούργησε προβλήματα λόγω της επαρκούς ρευστότητας της Μπούντεσμπανκ, η οποία έχει και τη σχετική ευθύνη. Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω αναφέρει ότι η τράπεζα έχει αρκετά αποθέματα σε ρευστό, εάν το σενάριο επαναληφθεί. Η πρόσβαση σε μετρητά μέσω ATM προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που τους προσφέρει. Φαίνεται μάλιστα ότι χρησιμοποιούν μετρητά περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να συσσωρεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο δεκαετίες. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Μπούντεσμπανκ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου σφυγμομετρήσεων Civey κατέδειξε ότι το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία φοβάται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους 6 μήνες. Πάντως η Γερμανική Ένωση Χρηματοπιστωτικής Οικονομίας (DK) το θεωρεί απίθανο, όταν ρωτήθηκε από το Reuters. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, υπάρχει επικοινωνία με τις αρχές για αυτό το θέμα, προκειμένου να διατηρηθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ