Γάζα – «Υγειονομική βόμβα στα πρόθυρα της έκρηξης»: 24.000 άνθρωποι σε ένα καταφύγιο

Στον απόηχο της αιματοχυσίας έπειτα από το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε σήμερα (18/10) στο Ισραήλ, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην επίσκεψή του και στον διπλωματικό μαραθώνιο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, επιδεινώνεται η κατάσταση για τους πολίτες στη Γάζα.

Όπως μεταδίδει το Skynews, σε ένα καταφύγιο, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Action Against Hunger, το 60% των παιδιών έχουν διάρροια λόγω έλλειψης υγιεινής στην περιοχή.

Παράλληλα, η φιλανθρωπινή οργάνωση, τόνισε ότι η έλλειψη πρόσβασης στο νερό είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» στη Γάζα αυτή τη στιγμή, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες για την υγεία τους.

«Τα υπερπλήρη καταφύγια είναι “κοντά σε οριακό σημείο”, ανέφερε η οργάνωση, σύμφωνα με το Skynews. «Ένα τέτοιο καταφύγιο υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή περισσότερους από 24.000 ανθρώπους, με το 60% των παιδιών εκεί να έχουν διάρροια. Οι άνθρωποι καταφεύγουν επίσης σε ανοιχτή αφόδευση. Αυτή είναι μια υγειονομική κρίση στο χείλος της έκρηξης».

Η Chiara Saccardi, στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι οικογένειες καταφεύγουν σε μη πόσιμο νερό και θέτουν τους εαυτούς τους σε «άμεσο κίνδυνο αφυδάτωσης και ακόμη και εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών».

«Μια τέτοια επιδημία, αν συμβεί, θα έκανε αυτή τη σοβαρή κρίση, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε.

Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Γάζα μετά τις σαρωτικές επιδρομές της Χαμάς στο νότο της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα. Σήμερα το απόγευμα (17/10), τόνισε ότι δεν θα μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσουν να διέρχονται οι προμήθειες βοήθειας στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ