Γάζα: Ξεκίνησε η παράδοση των 11 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – Δείτε Live

Η Χαμάς έχει ξεκινήσει να παραδίδει τους Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό σταυρό, πηγές από την Αίγυπτο ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι όμηροι παραδίδονται πρώτα στους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και εν συνεχεία μεταφέρονται στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι όμηροι είναι 9 παιδιά και 2 γυναίκες, που είναι μητέρες κάποιων από τα παιδιά. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη ενημερώσει τις οικογένειες των ομήρων ότι θα απελευθερωθούν σήμερα. Πρόκειται για την τέταρτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώνεται αυτές τις μέρες.

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αποφυλακίσει στην συνέχεια 33 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 3 γυναίκες και 30 παιδιά, σύμφωνα με την Χαμάς. Με βάση την συμφωνία για την κατάπαυση πυρός για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνεται το Τελ Αβίβ αποφυλακίζει 3 Παλαιστίνιους.

Δείτε ζωντανή σύνδεση με τα σύνορα με την Αίγυπτο όπου αναμένεται να απελευθερωθούν οι όμηροι

Παρατείνεται κατά 2 ημέρες η κατάπαυση πυρός Ισραήλ – Χαμάς

Όπως φάνηκε μετά το τέλος της απελευθέρωσης της τρίτης ομάδας ομήρων το βράδυ της Κυριακής η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πήρε παράταση για ακόμη δύο μέρες. Χθες η Χαμάς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί την επέκταση για τουλάχιστον 2 μέρες, ενώ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου με δημόσια δήλωση του φάνηκε να ευνοεί μία τέτοια εξέλιξη.

Έτσι σήμερα μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών με το Κατάρ και την Αίγυπτο να έχουν κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες αποφασίστηκε να δοθεί διήμερη παράταση. Στην συμφωνία προβλεπόταν ότι η κατάπαυση πυρός μπορεί να λαμβάνει παράταση για μία μέρα για κάθε 10 Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς. Γι’ αυτό τις επόμενες δύο ημέρες αναμένουμε να αφεθούν ελεύθεροι ακόμη 20 Ισραηλινοί όμηροι.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι που ανέφερε ότι η Χαμάς «δεσμεύτηκε να απελευθερώσει άλλες 20 γυναίκες και παιδιά τις επόμενες δύο ημέρες».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι υπήρξε μία εμπλοκή με την σημερινή απελευθέρωση για το εάν «δύο μητέρες θα μπορούσαν να βγουν με τα παιδιά τους». Ωστόσο ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έχει επιλυθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ