Γάζα: Το Ισραήλ στήνει αντλίες για να καταστρέψει με θαλασσινό νερό τις σήραγγες της Χαμάς – Η στιγμή που πλημμυρίζει τούνελ

Ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταγραφεί να στήνουν αντλίες για να πλημμυρίσουν με νερό τις σήραγγες της Χαμάς, στη Γάζα. Σε εικόνες που κυκλοφόρησαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) φαίνονται μεγάλοι σωλήνες να «τρέχουν» από τη θάλασσα μέχρι την παραλία και προς τη Γάζα.

Οι εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός κινείτο για να καταστρέψει το τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς, εγκαθιστώντας πέντε αντλίες ικανές να στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα νερού (σαν να πρόκειται για καταρράκτη) κάτω από τη γη ανά ώρα.

Οι σήραγγες της Χαμάς είναι τόσο εκτεταμένες όσο το μετρό του Λονδίνου και έχουν χρησιμοποιηθεί με καταστροφικές συνέπειες από την Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ. Πιστεύεται ότι σε αυτό το δίκτυο, η Χαμάς κρύβει την ηγεσία της, τους 137 εναπομείναντες ομήρους και το τεράστιο οπλοστάσιό της.

Σε βίντεο που δημοσιεύονται στα social media, φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός αντλεί θαλασσινό νερό στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένα υπόγειο τούνελ να πλημμυρίζει.

«Η πλημμύρα των τούνελ της Χαμάς θα μπορούσε να βλάψει το νερό της Γάζας για γενιές»

Περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες κάλεσαν το Ισραήλ να σταθμίσει προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αναφερόμενων σχεδίων να πλημμυρίσουν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας με θαλασσινό νερό για να εξολοθρεύσουν τους τρομοκράτες.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal ανέφερε την Δευτέρα ότι ο ισραηλινός στρατός έστησε τον περασμένο μήνα πέντε μεγάλες αντλίες νερού κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati στην πόλη της Γάζας, οι οποίες μπορούν να πλημμυρίσουν τις σήραγγες μέσα σε εβδομάδες, αντλώντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα σε αυτά.

Ο καθηγητής (Εμέρ.) Eilon Adar του Ινστιτούτου Zuckerberg για την Έρευνα για το Νερό στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev, στο νότιο Ισραήλ, είπε ότι περαιτέρω πιθανή οικολογική βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας από την πλημμύρα των τούνελ θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του νερού.

Εάν διοχετευτούν πολλά εκατομμύρια κυβικά νερού στις σήραγγες και διαρρεύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα, «ο αρνητικός αντίκτυπος στην ποιότητα των υπόγειων υδάτων θα διαρκούσε για αρκετές γενιές, ανάλογα με την ποσότητα που διεισδύει στο υπέδαφος», τόνισε.

Ο καθηγητής Hadas Mamane, επικεφαλής του Προγράμματος Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των επιλογών για την καταστροφή των σηράγγων έπρεπε να εξεταστούν και να δοκιμαστούν εκ των προτέρων οι επιπτώσεις τους στον αέρα, το νερό, το έδαφος, την υδρολογία και την οικολογία.

Η ανατίναξη όπλων στις σήραγγες θα μπορούσε επίσης να έχει περιβαλλοντικές συνέπειες, πρόσθεσε, εάν επικίνδυνα τοξικά υλικά και βαρέα μέταλλα εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα. «Δεν κοιτάς ποια είναι η καλύτερη αλλά ποια είναι η λιγότερο χειρότερη λύση», πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Times Of Israel.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ