Για την εξαφάνιση Instagram και Facebook προειδοποιεί κορυφαίος επιστήμονας της Meta – Δείτε γιατί

Ο επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης της Meta προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο του τεχνολογικού κολοσσού Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι το ChatGPT της OpenAI θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εταιρεία και ότι έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα πριν να είναι πολύ αργά.

Έξι εβδομάδες αφότου το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, ο Γιάν ΛεΚούν συνομίλησε με τον Ζούκερμπεργκ καθώς περίμεναν στην ουρά για το μεσημεριανό γεύμα τους στα κεντρικά γραφεία της Meta στο Menlo Park της Καλιφόρνια, ανέφερε στους New York Times μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο κορυφαίος επιστήμονας της Μeta είπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του τεχνολογικού κολοσσού ότι η Meta έπρεπε να καλύψει τη διαφορά όσον αφορά στην τεχνολογία της OpenAI και να κάνει κινήσεις για την κυκλοφορία ενός του δικού της βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η προειδοποίηση του Λεκούν για το Facebook και το Instagram

Εάν η Meta δεν προχωρήσει με αποφασιστικότητα και δεν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στο κομμάτι που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το Facebook και το Instagram θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, προειδοποίησε ο ΛεΚούν, σύμφωνα με τo δημοσίευμα.

Ο Ζούκερμπεργκ δεν απάντησε, ανέφεραν οι New York Times, αν και είπε ότι τα σχόλια του Γιαν ΛεΚούν τον εξόργισαν. Σε τελική ανάλυση, ο Ζούκερμπεργκ  ήθελε η Meta να γίνει γνωστή ως μία κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έχει ήδη εφαρμόσει λειτουργίες AI σε εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Ωστόσο, αργότερα το βράδυ, ο Ζούκερμπεργκ φάνηκε ότι άλλαξε  γνώμη.

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Ζούκερμπεργκ

«Σκέφτηκα αυτό που είπες. Και νομίζω ότι έχεις δίκιο», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος στον ΛεΚούν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εκείνο το βράδυ, ανέφερε μία πηγή με γνώση της συζήτησης στους Times.

Η Meta δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Business Insider για σχόλιο από τον Ζούκερμπεργκ ή τον ΛεΚούν.

Εν τω μεταξύ, παρά τα όσα ανέφεραν οι Times σχετικά με τις ανησυχίες των νομικών ομάδων και των ομάδων πολιτικής της Meta για την ασφάλεια, ο Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να προχωρήσει με την κυκλοφορία του μοντέλου AI ανοιχτού κώδικα της εταιρείας το συντομότερο δυνατό.

Τα μοντέλα ΑΙ

Τον Φεβρουάριο, η Meta μετονόμασε το Genesis, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που κατασκεύασε η ομάδα του ΛεΚούν , σε LLaMA και το κυκλοφόρησε σε ερευνητές εκτός της εταιρείας.

Όμως λίγες μέρες μετά την αρχική κυκλοφορία, ο κώδικας του μοντέλου διέρρευσε στο 4chan, έναν διαδικτυακό πίνακα ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι που παίζει ρόλο στις ανησυχίες εσωτερικής ασφάλειας. Η διαρροή ώθησε εν μέρει τους γερουσιαστές Josh Hawley από το Missouri και Richard Blumenthal από το Connecticut να απευθυνθούν στη Meta στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία “απέτυχε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση κινδύνου” πριν από την κυκλοφορία του LLaMA και έκανε το μοντέλο ευάλωτο σε κακόπιστους και επιτήδειους.

Ωστόσο, η Meta δεν ήταν μόνη της στη «μάχη» γιγάντων που δίνεται στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίπαλοι της Meta, όπως η Google και η Microsoft, έσπευσαν να λανσάρουν τα δικά τους chatbots για να νικήσουν το OpenAI,  επίσης με διάφορα μικτά αποτελέσματα.

Τον Φεβρουάριο, τον ίδιο μήνα που η Meta κυκλοφόρησε το LLaMA, η Microsoft κυκλοφόρησε τη μηχανή αναζήτησης Bing με τεχνητή νοημοσύνη , η οποία αργότερα κατηγορήθηκε ότι εμφάνιζε ενοχλητικές απαντήσεις. Την ίδια εβδομάδα, η Google αποκάλυψε την έκδοση beta του chatbot Bard, την οποία ορισμένοι υπάλληλοι επέκριναν ότι ήταν μία «βιαστική» και «κακή» δουλειά μετά την εμφάνιση σφάλματος κατά την πρώτη της επίδειξη.

Την ίδια ώρα η Meta συνέχισε την αναζήτηση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και τον Ιούλιο κυκλοφόρησε το Llama 2, την επόμενη έκδοση του αρχικού της μοντέλου.

Τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψε επίσης τη νέα γενιά έξυπνων γυαλιών Ray-Ban Meta και δεκάδες chatbot AI που παίζουν ρόλους διασημοτήτων όπως η Paris Hilton και ο Snoop Dogg.

Πηγή: FOXreport.gr

Απολαυστικό βίντεο: Σκύλος τρύπωσε σε πρόβα συναυλίας και ξετρελάθηκε

Ο λόγος που οι επιστήμονες προτείνουν να τραγουδάμε στο μπάνιο

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ