Γαλλία: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ – Η χώρα ετοιμάζεται για νέα νύχτα διαδηλώσεων

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο τελετών στην Γαλλία, όπου βρισκόταν η σορός του Ναέλ Μ. 17 ετών, τον οποίον σκότωσε αστυνομικός στο προάστιο Ναντέρ, στο Παρίσι, ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται για ακόμα μία νύχτα συγκρούσεων, μεταξύ των εξεγερμένων νέων και των αστυνομικών. Σιωπηλά, εκατοντάδες νέοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές κελεμπίες, που φορούν άντρες και γυναίκες στο Μαρόκο, συνόδευσαν την σορό του Ναέλ από το γραφείο κηδειών στο τζαμί.

Μέσα στο γραφείο τελετών βρίσκονταν η μητέρα του Nahel, η γιαγιά του, γείτονες και πολλά αγόρια και κορίτσια από τον οικισμό Pablo-Picasso. Η πρόσβαση στην είσοδο φυλασσόταν από μια μικρή ομάδα ντόπιων νέων που γνώριζαν τον Nahel. Η οικογένεια είχε ζητήσει από τα ΜΜΕ να μην είναι παρόντα εκεί. «Είναι σημαντικό να δοθεί στις οικογένειες που πενθούν η ιδιωτικότητα και ο σεβασμός που χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Για το λόγο αυτό, η οικογένεια του Nahel ζητά από όλους τους δημοσιογράφους να μην επισκεφθούν τα διάφορα στάδια αυτής της ημέρας και να σεβαστούν την επιλογή της διακριτικότητας», ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειας του Ναέλ Μ.

Έπειτα από το γραφείο κηδειών, η νεκρώσιμη προσευχή πραγματοποιήθηκε στο τζαμί Ibn Badis, στη λεωφόρο Georges Clémenceau στη Ναντέρ, όπου μεταφέρθηκε η σορός. Εκεί υπήρξαν κάποιες κάμερες που έδωσαν στην δημοσιότητα τις συγκεντρώσεις των νέων. Ακολούθησε η ταφή του στο κοιμητήριο Mont Valérien. Η αστυνομία φρόντισε να μην είναι παρούσα, παρά το ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, όπως παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Η Μασσαλία

Στην Μασσαλία οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις διαδηλώσεις από το απόγευμα του Σαββάτου, από την ώρα δηλαδή που ολοκληρώθηκε η κηδεία του Ναέλ. Η δημόσια συγκοινωνία στην Μασσαλία σταματά αυτή την ώρα και στην πόλη αναπτύσσονται αστυνομικές δυνάμεις.  Σε μια σπάνια πολιτική εκδήλωση η νεολαία «Νικητές του Νότου 1987», κάλεσε τους νέους στην Μασσαλία να δείξουν «σοφία και αυτοσυγκράτηση» για να διατηρηθεί ο κοσμοπολίτικος πλουραλισμός της πόλης που έχει ενωτικό χαρακτήρα. «Ακούμε την οργή σας, αλλά σας εκλιπαρούμε να την ελέγξετε και να τη διοχετεύσετε”, συνέχισαν, φοβούμενοι ότι αυτές οι ταραχές, που οδήγησαν στη σύλληψη 95 ατόμων το βράδυ της Παρασκευής, θα δώσουν “τροφή στο μύλο όλων των όρνεων των άκρων”», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης έπειτα από τα επεισόδια που έγιναν στην πόλη την Παρασκευή.

Όλες οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και πάλι στη Μασσαλία από το απόγευμα του Σαββάτου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν στις 6 το απόγευμα και οι αστυνομικές ενισχύσεις έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια έπειτα από τις χθεσινές συγκρούσεις και λεηλασίες.  Στο Στρασβούργο οι αρχές κάλεσαν τους καταστηματάρχες να κλείσουν νωρίς σήμερα τα μαγαζιά, παρά το ότι είναι σε εξέλιξη ο θεσμός των εκπτώσεων, ακριβώς για να μην επαναληφθούν φαινόμενα λεηλασιών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire έδωσε εντολή να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και αιτήσεων που έληγαν αυτές τις ημέρες, αλλά οι πολίτες δεν μπορούσαν να τις υποβάλλουν λόγω των επεισοδίων. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Eric Dupond-Moretti, ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα από το κράτος  εναντίον των ατόμων που καλούν σε βία τους πολίτες, μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως το Snapchat. Στην αστυνομία έγινε έρανος για την οικογένεια του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Ναέλ και ο οποίος προφυλακίστηκε και συγκεντρώθηκαν 175.000 ευρώ.

Το Παρίσι

Στο Παρίσι τα λεωφορεία και τα τραμ θα σταματήσουν τα δρομολόγια και θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία απόψε στις 21.00 τοπική ώρα. Ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πρόωρος τερματισμός των συγκοινωνιών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεοτέρας. Το μετρό θα λειτουργεί ως μισή ώρα μετά από τα μεσάνυχτα.

Στο Σεντ Ετιέν επιβλήθηκε σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας των ανηλίκων από τις 19.00 τοπική ώρα. Οι ανήλικοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνον με τη συνοδεία ενηλίκων. Ο Δήμαρχος στην Λιόν ζήτησε ενισχύσεις για τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης του και η ειδική μονάδα CRS8 (μονάδα καταστολής) εστάλη στην πόλη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ