Φρίκη στην Ουκρανία: Ξεθάβουν ακρωτηριασμένα πτώματα στο Ιζιούμ

Φριχτά βασανιστήρια φαίνεται ότι έκαναν οι κατοχικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς αποκαλύπτεται τώρα ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν ανασύρει 436 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ομαδικό τάφο σε  δάσος κοντά στην πόλη Ιζιούμ που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί. Από τα πτώματα 30 είχαν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου.

«Έχουν εκταφεί συνολικά 436 πτώματα. Τα περισσότερα φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και 30 φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram. «Υπάρχουν πτώματα με σχοινί γύρω από το λαιμό τους, με τα χέρια τους δεμένα, με σπασμένα άκρα ή με τραύματα από σφαίρες. Σε πολλούς άνδρες έχουν ακρωτηριαστεί τα γεννητικά τους όργανα», συνέχισε ο Σινεγκούμποφ, αναφέροντας «στοιχεία φρικτών βασανιστηρίων» που υπέστη ο πληθυσμός, όπως είπε σύμφωνα με τον ίδιο.

Πολλές εκατοντάδες τάφοι με έναν σταυρό και ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή για αρκετούς μήνες πριν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ουκρανική αστυνομία ισχυρίστηκε επίσης ότι ανακάλυψε «θαλάμους βασανιστηρίων» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιζιούμ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολλαπλές κακοποιήσεις σε εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους στην Ουκρανία. Στην Μπούτσα στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ανακαλύφθηκαν πτώματα αμάχων που είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ. Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε αυτά τα εγκλήματα και χαρακτήρισε την ανακάλυψη των τάφων στο Ιζιούμ «ψέμα».

Και απελάσεις

H  απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει απελάσει βίαια μεταξύ 900.000-1,6 εκατομμυρίων Ουκρανών, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, και προέτρεψε μια εξεταστική επιτροπή υπό την εντολή του ΟΗΕ να διερευνήσει την υπόθεση. «Προτρέπουμε τους επιτρόπους να συνεχίσουν να εξετάζουν τα αυξανόμενα στοιχεία για τις αναγκαστικές απελάσεις και τις εξαφανίσεις», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μισέλ Τέιλορ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, αναφερόμενη σε μια εξεταστική επιτροπή για την Ουκρανία.

«Πολλές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ανακρίνει, έχουν συλλάβει ή/και βίαια απελάσει από 900.000 έως και 1,6 εκατ. Ουκρανούς πολίτες», είπε. Η Μόσχα, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα αμάχους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ