Φραγκίσκος: Οι δύο άγιοι πάπες είχαν θάρρος

Φραγκίσκος: Οι δύο άγιοι πάπες είχαν θάρρος

«Οι δυο άγιοι πάπες είχαν το θάρρος να κοιτάξουν τα τραύματα του Θεού, τα χέρια του με τις πληγές του και να μπορέσουν να αγγίξουν τα τραυματισμένα πλευρά του», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την ομιλία του στην τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ και του πάπα Ιωάννη του 23ου.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι κατά την τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου , η οποία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, αναγνώσθηκαν και αποσπάσματα του Ευαγγελίου στα αρχαία ελληνικά, αλλά και στα αραβικά, για να τονισθεί η μεγάλη συμβολή των δυο νέων αγίων στην πρόοδο του οικουμενικού διαλόγου και στην ουσιαστική επαφή ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς.

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου συνεχίζει να είναι κατάμεστη, όπως και η οδός Della Conciliazione, που ενώνει τις όχθες του Τίβερη με το Βατικανό. Πολλοί προσκυνητές πέρασαν την νύχτα ξάγρυπνοι, έξω από τον ‘Αγιο Πέτρο, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.

Μεγάλης συμβολικής αξίας και ο εναγκαλισμός του πάπα Φραγκίσκου με τον προκάτοχό του, τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο. Οι σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai υπογραμμίζουν ότι η δυο αυτές αγιοποιήσεις αποδεικνύουν ότι- χάρη και στην προσωπικότητα του πάπα Βεργκόλιο- η Καθολική Εκκλησία κατάφερε να ανοίξει έναν καρποφόρο νέο διάλογο με τους πιστούς, ενώνοντας την παράδοση με την ανάγκη ανανέωσης.

Δύο θρησκευτικές μορφές οι οποίες είχαν ξεχωριστή σχέση με την ορθοδοξία: ο πάπας Ιωάννης 23ος, πριν εκλεγεί ποντίφικας, είχε επισκεφθεί τον ‘Αθω. «Χαιρετήστε μου τους αγαπητούς μοναχούς και πείτε τους να προσευχηθούν για μένα», συνήθιζε να λέει σε όσους τον επισκέπτονταν και είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον ‘Αθω.

«Ο πάπας Ρονκάλι, ο Ιωάννης 23ος ήταν ο εμπνευστής της πορείας της Καθολικής Εκκλησίας προς την ενότητα των χριστιανών και υπό την έννοια αυτή παραμένει ένας προστάτης της, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον. Πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του ώστε να συνεχισθεί η δύσκολη και κοπιαστική πορεία που οδηγεί στην ένωση των χριστιανών », δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ιταλική εφημερίδα «Αvvenire».

Ο πάπας Κάρολ Βοϊτίλα είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα με έμφαση ότι «η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες, τον Ανατολικό και τον Δυτικό», με άμεση αναφορά στην ανάγκη ένωσης καθολικών και ορθοδόξων.

Σε λίγα λεπτά, μετά την λήξη της επίσημης τελετής αγιοποίησης, οι πιστοί θα μπορέσουν να μεταβούν στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου και να προσευχηθούν μπροστά από τους τάφους των δυο νέων αγίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ