Φλωρεντία: Στα ύψη η δημοτικότητα του αγάλματος «Δαβίδ» έπειτα από την παραίτηση διευθύντριας σχολείου των ΗΠΑ

Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν τις τελευταίες ημέρες, για να θαυμάσουν από κοντά το άγαλμα του Δαβίδ στην Φλωρεντία. Η δημοτικότητα του επιβλητικού γλυπτού του Μιχαήλ Άγγελου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την παραίτηση διευθύντριας σχολείου των ΗΠΑ επειδή -όπως κατήγγειλε ένας γονέας- «εξέθεσε» σε πορνογραφία τους μαθητές της δείχνοντας τους για πρώτη φορά το εμβληματικό αριστούργημα της Αναγεννησιακής τέχνης.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Σύμφωνα με το CNN, το απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα σε σχολείο της Φλόριντα στο οποίο η διευθύντρια αναγκάστηκε να παραιτηθεί ακριβώς γιατί οι μαθητές της έκτης τάξης ήρθαν σε επαφή με μία από τις πιο χαρισματικές δημιουργίες του Δυτικού πολιτισμού, τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Το μάθημα διδάχθηκε σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών και περιελάμβανε ακόμη αναφορές στον πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου «Η δημιουργία του Αδάμ» και στον πίνακα του Μποτιτσέλι «Η γέννηση της Αφροδίτης».

Το άγαλμα που απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική μορφή που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ, ξεπερνά σε ύψος τα πέντε μέτρα και δύναται να αποτελέσει ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα στον κόσμο.

Ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκλήρωσε το αριστούργημά του μεταξύ 1501 και 1504 με τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι να λέει χαρακτηριστικά ότι ο Δαβίδ «ξεπέρασε κάθε άγαλμα που είχε υπάρξει ποτέ πριν».

Δαβίδ

Ωστόσο, με τα παραπάνω φαίνεται να διαφωνεί ένας γονέας που παραπονέθηκε ότι οι μαθητές του σχολείου εκτίθενται σε πορνογραφικό υλικό.

Η διευθύντρια του σχολείου, Χοπ Καρασακίγια του Tallahassee Classical School δήλωσε ότι παραιτήθηκε αφού της δόθηκε τελεσίγραφο από το σχολικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του Tallahassee Classical School πίεσε την διευθύντρια Χόουπ Καρασκιούλα να παραιτηθεί μετά την επίδειξη της εικόνας του Δαβίδ στο τμήμα καλλιτεχνικών της έκτης τάξης.

Το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου ώθησε τη διευθύντρια σε παραίτηση ύστερα από την καταγγελία του γονέα, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συμβουλίου δεν ενημέρωσε προηγουμένως τους γονείς για το «αμφιλεγόμενο» θέαμα του μαθήματος εκθέτοντας τους μαθητές της έκτης δημοτικού «σε πορνογραφία».

Δαβίδ

Αντιστέκονται με… selfies οι τουρίστες

Οι τουρίστες που βρέθηκαν στην Galleria dell’Academia της Φλωρεντίας, οι περισσότεροι εξ αυτών Αμερικανοί, πόζαραν με selfies μπροστά από το γιγαντιαίο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει τον βιβλικό Δαβίδ, γυμνό με μια σφεντόνα στον ώμο του και μια πέτρα στο χέρι, έτοιμο να αντιμετωπίσει τον γίγαντα Γολιάθ.

Μιλώντας στο euronews οι τουρίστες εξέφρασαν ανοιχτά την άποψη τους για το «δίλημμα» εάν το συγκεκριμένο αριστούργημα της Αναγέννησης είναι πορνογραφία ή τέχνη. «Είναι μέρος της ιστορίας» δήλωσε η Ιζαμπέλ Τζόουνς από το Οχάιο. «Δεν καταλαβαίνω πώς επιτρέπεται να το βαφτίζεται πορνογραφία».

Την ίδια στιγμή, ο Μπράιαν Στάπλεϊ, τουρίστας από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το σχολείο σημειώνοντας ότι «είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης της ιστορίας μας, λυπάμαι απίστευτα για τα παιδιά που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να το θαυμάσουν».

τουρίστες
Πηγή, AP

«Η τεράστια άγνοια και ο εσφαλμένος πουριτανισμός»

Τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου υπερασπίζονται Ιταλοί αξιωματούχοι, μετά την αναγκαστική παραίτηση της εκπαιδευτικού που καταγγέλλεται πως «εξέθεσε τους μαθητές σε πορνογραφία».

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, χαρακτήρισε «γελοίο» το να μπερδεύει κανείς την τέχνη με την πορνογραφία, αποστέλλοντας πρόσκληση στην διευθύντρια που έχασε τη δουλειά της ώστε να την τιμήσει προσωπικά.

Από την πλευρά της, η Σεσίλιε Χόλμπεργκ, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia της Φλωρεντίας, κάλεσε την διευθύντρια του σχολείου, μαθητές και αλλά γονείς στο μουσείο για να θαυμάσουν από κοντά το αμίμητης τέχνης και κάλους μαρμάρινο γλυπτό.

«Το να πιστεύει κανείς πως ο Δαβίδ μπορεί να είναι πορνογραφικό θέαμα, σημαίνει πραγματικά πως δεν κατανοεί το περιεχόμενο της Βίβλου, δεν κατανοεί τον δυτικό πολιτισμό και ούτε την αναγεννησιακή τέχνη», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου.

Μάλιστα, η  Χόλμπεργκ υποστήριξε πως το συμβάν δείχνει «την τεράστια άγνοια» για την Ιστορία της Τέχνης και είναι αποτέλεσμα «εσφαλμένου πουριτανισμού».

Μια άστοχη διαμάχη

Στην πρωτεύουσά της Φλόριντα πλήθος γονέων κι εκπαιδευτικών εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου με τον διάλογο και τις διαφωνίες για το ζήτημα του γλυπτού να διαρκούν πάνω από μια ώρα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί άσκησαν κριτική στο συμβούλιο και ζήτησαν ακόμη και από τον πρόεδρο να παραιτηθεί.

«Το άγαλμα του Δαβίδ έχει καλλιτεχνική και ιστορική αξία. Η Φλόριντα ενθαρρύνει τη διδασκαλία των κλασικών και της κλασικής τέχνης και δεν θα απαγόρευε την χρήση του για λόγους διδασκαλίας. Ωστόσο, το θέμα στο Tallahassee Classical School είναι μεταξύ του σχολείου και της υπαλλήλου, δεν αποτελεί θέμα πολιτειακού κανόνα ή νόμου», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας της Φλόριντα κρατώντας μάλλον ίσες αποστάσεις από το ζήτημα.

Το θλιβερό είναι πως η άχαρη αυτή διαμάχη συμβαίνει στην πραγματικότητα και δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ακόμα κι έτσι ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου καταφέρνει να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο που ενδιαφέρεται να τον θαυμάσει από κοντα.

Πηγή: euronews, AP, CNN, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ