Εξάρθρωσαν δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών

Εξάρθρωσαν δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών

Δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών που ανέπτυσσαν δράση στη Συρία και το Ιράκ, ο αρχηγός του οποίου ήταν ένας πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο εξαρθρώθηκε σήμερα στη Μαδρίτη και οκτώ άτομα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη όπου η αστυνομία πραγματοποίησε 12 έρευνες σε σπίτια.

“Ο βασικός αρχηγός του τρομοκρατικού πυρήνα διέμενε στην Ισπανία μετά την κράτησή του στην (αμερικανική) στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, ύστερα από τη σύλληψή του στο Αφγανιστάν το 2001. Το διεθνές αυτό δίκτυο στρατολόγησης και αποστολής τζιχαντιστών ενόψει της ένταξής τους στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), έχει παρουσία στη Συρία και το Ιράκ”, επισήμανε το υπουργείο.

Πολλές επιχειρήσεις αυτού του τύπου έχουν πραγματοποιηθεί στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει το Μάιο την εξάρθρωση στον ισπανικό θύλακα Μελίγια στο βόρειο Μαρόκο ενός τρομοκρατικού πυρήνα που στρατολογούσε και στη συνέχεια έστελνε μαχητές τζιχαντιστές στο Μαλί και τη Λιβύη. Δύο μήνες νωρίτερα είχε εξαρθρωθεί στο Μαρόκο και στη Μελίγια ένας ακόμη τρομοκρατικός πυρήνας που έστελνε μαχητές στη Συρία, το Μαλί και στη Λιβύη.

Το υπουργείο είχε ανακοινώσει τότε ότι 472 τζιχαντιστές είχαν συλληφθεί στην Ισπανία από το 2004.

Ένας ακόμη τρομοκρατικός πυρήνας με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα είχε εξαρθρωθεί τον Ιούνιο του 2013 σε άλλον ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο, τη Θέουτα, καθώς και στη γειτονική μαροκινή πόλη Φνιντέκ. Είχε κατηγορηθεί ότι είχε στείλει 50 τζιχαντιστές στη Συρία, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν διαπράξει επιθέσεις αυτοκτονίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ