Εξαπλώνεται το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Εξαπλώνεται το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Εκατό κιλά κρέατος αλόγου, οι συσκευασίες των οποίων είχαν πλαστή ετικέτα με την ένδειξη “βόειο”, εντοπίστηκαν στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας της Ρουμανίας ‘Ατσιμ Ιριμέσκου.

Ο κ. Ιριμέσκου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres ότι ήδη έγιναν έλεγχοι για τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων της νομοθεσίας και αλλαγής της σήμανσης του προϊόντος στη διάρκεια της “διαδρομής” του στη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή από το σφαγείο μέχρι την τοποθέτησή του στα ράφια των καταστημάτων, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σύντομα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Εθνικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων της Ρουμανίας (ANSVSA) Μιχάι Τουρτσάνου απάντησε στις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη συμμετοχή ενός σφαγείου, που ανήκει στον πατέρα του, στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που διευρύνεται στην Ευρώπη.

Ο κ. Τουρτσάνου ενημέρωσε την αστυνομία έπειτα από τον εντοπισμό κρέατος αλόγου που έφερε την ετικέτα “βόειο κρέας” σε αποθήκη στην επαρχία Ίλφοφ που ανήκει στην εταιρεία Florea Carn (με έδρα το Ντρασκάνι), ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Φλορέα Τουρτσάνου, πατέρας του επικεφαλής της ANSVSA.

Ο πρόεδρος της ANSVSA επιμένει ότι η υπόθεση είναι αβάσιμη και κατήγγειλε ότι μεταποιητικές βιομηχανίες κρέατος προχωρούν σε εκφοβισμό του, καθώς ο ίδιος παρήγγειλε τη διενέργεια ελέγχων σε αυτές. Μάλιστα, ο κ. Τουρτσάνου κατήγγειλε ότι ένας παραγωγός κρέατος στην περιοχή Άλμπα Ιουλία (κεντρική Ρουμανία) έβαλε πλαστές ετικέτες σε αλογίσιο κρέας, με την επωνυμία της εταιρείας του πατέρα του, της Florea Carn για να τον υποδείξει ως εμπλεκόμενο στο διατροφικό σκάνδαλο.

Εξάλλου, από την υπηρεσία ανακοινώθηκε ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν δεν έχουν εντοπιστεί κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών στη χώρα και υπογραμμίζεται ότι οι έρευνές της επικεντρώνονται στην ύπαρξη φαινυλοβουλταζόνης (αναλγητική ουσία που απαγορεύεται στα προϊόντα διατροφής).

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ