Ευρώπη: Τα μέτρα των κρατών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Με τη Ρωσία να μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί ενεργειακά έναντι του επερχόμενου χειμώνα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Ενόψει του χειμώνα η Ευρώπη επιδιώκει αφενός την μείωση της ζήτησης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ευρωπαϊκές κινήσεις είναι και συλλογικές και μεμονωμένες σε εθνικό επίπεδο. Οι 27 επιδιώκουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα. Με βάση δημοσίευμα του Bloomberg, για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, κάθε χώρα έχει πάρει επιμέρους μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν από περιορισμό του δημόσιου φωτισμού τη νύχτα, έως μείωση του θερμοστάτη στους εργασιακούς χώρους.

Αναλυτικότερα η Γερμανία, ψήφισε μέτρα που εκτιμά ότι θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1/5 αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μεταξύ άλλων προβλέπουν διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, απαγόρευση της θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια, μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας γραφείου στους 19 βαθμούς Κελσίου, απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού σε κτίρια και μνημεία και ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Μακρόν έχει θέσει στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2024 κατά 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον σύστησε ομάδες, οι οποίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ οι χώροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και τη θερμοκρασία στους 17 βαθμούς Κελσίου κατά τις ώρες αιχμής. Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες στα γραφεία πέφτουν κάτω από τους 19°C, ενώ θα βάζει την ψύξη μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26°C.

Στην Ιταλία αναμένεται ίσως και μέσα στην εβδομάδα να εγκριθεί το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης. Οι τιμές της ενέργειας έχουν γίνει βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η παύση λειτουργίας των εργοστασίων μπορεί να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, αλλά αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν ήδη τις δραστηριότητές τους λόγω εκτόξευσης του κόστους.  Στη Ισπανία, οι βουλευτές πέρασαν την περασμένη εβδομάδα νόμους που προβλέπουν τον περιορισμό του κλιματισμού στους 27 βαθμούς Κελσίου στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, το καλοκαίρι.  Οι θερμοστάτες επιτρέπεται να δείχνουν μέχρι 19 βαθμούς τον χειμώνα, με εξαιρέσεις τα δωμάτια ξενοδοχείων, τις κουζίνες εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Απαγορεύτηκε ο φωτισμός των μνημείων και των βιτρινών των καταστημάτων τη νύχτα.

Στην Ελβετία, η κυβέρνηση θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν αποδώσει, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για υποχρεωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των βιομηχανικών μονάδων που καίνε αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο. Η Ελβετία, μέχρι στιγμής, δηλώνει ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε έκτακτα μέτρα.

Φινλανδία

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν ανακοίνωσε εκστρατεία που προκαλεί τους καταναλωτές, νοικοκυριά, εταιρείες και οργανισμούς, να μειώσουν την κατανάλωση. Η κοινή εκστρατεία του υπουργείου Οικονομίας και άλλων οργανισμών ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη μόνιμη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα τον Οκτώβριο και προβλέπει μείωση της θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους, εύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, οδήγηση με χαμηλότερες ταχύτητες, πιο σύντομης διάρκειας ντους και μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις ψηφιακές συσκευές.

Σουηδία

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον ελπίζει να χρησιμοποιήσει περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα λεγόμενα έσοδα για να αποζημιώσει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Η Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει καλύτερη μόνωση στα σπίτια, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας, αντικατάσταση των βρυσών με σύγχρονες, πιο αποδοτικές, και συμπλήρωση των συστημάτων θέρμανσης με αντλία θερμότητας.

Δανία

Η δανική κυβέρνηση δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης της ενέργειας πέραν του στόχου της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, τον οποίο έχει ήδη επιτύχει. Οι Αρχές έδωσαν μια σειρά από συστάσεις που προβλέπουν κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μείωση των καθημερινών ζεστών ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, χρήση απλώστρας για τα ρούχα αντί για στεγνωτήριο, λειτουργία των οικιακών συσκευών, όπως τα πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα.

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα ειδικά για εφέτος και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου δήλωσε ότι η χώρα θα έχει αρκετές προμήθειες για τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο, η εκστρατεία «Save Energy Now» ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, εξαερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας, ηλιακή θέρμανση νερού και καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ