Ερντογάν: «Ζήτησα από την ΕΕ να καλέσει την Ελλάδα για διάλογο, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες»

Τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να έρθει σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε με θέμα την Ελλάδα.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις, αναφορικά με την συμμετοχή του στην σύνοδο της Πράγας και τις προοπτικές ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για πρόοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο δεν απέφυγε τα ψέματα ούτε την παραποίηση της πραγματικότητας. Δήλωσε ότι η Αθήνα προκαλεί και αρνείται τον διμερή διάλογο, ξεχνώντας το παροιμιώδες «Μητσοτάκης γιοκ, που ο ίδιος εκστόμισε, αλλά και αγνοώντας τις τόσες φορές που επίσης ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστική η φράση του «η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία σε κανένα επίπεδο», όπως και η ερμηνεία της για τις προοπτικές ενός διαλόγου των δύο χωρών, μετά από μια τέτοια δήλωση.

«Από την προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε αξιολογήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις στάσεις που επιδεικνύει ειδικά η Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:
«Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος, της ασφάλειας και της ευημερίας της Ευρώπης… Είπαμε στην Πράγα, όπως και σε κάθε φόρουμ,  ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα», είπε και πρόσθεσε ότι «Δηλώσαμε για άλλη μια φορά την εχθρική στάση που επιδεικνύεται κατά της χώρας μας από την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι στην Πράγα «εκτιμήθηκε η ισορροπημένη στάση της χώρας μας, ιδιαίτερα ο μεσολαβητικός ρόλος της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.»

«Στην πραγματικότητα, κάθε εξέλιξη στον κόσμο αποκαλύπτει το γεγονός ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ