Ερντογάν: Η χώρα απέτρεψε κερδοσκοπικά παιγνίδια στην οικονομία της

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά οικονομικά παιγνίδια από ξένες και εγχώριες δυνάμεις, μετά την επιθετική ανάκαμψη της λίρας από ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως το σχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες πέτυχε τον στόχο του.

Ο  Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να συντριβούν κάτω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια απ’ αυτήν την οικονομική μάχη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η επίθεση Ερντογάν στους βιομήχανους

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την Τρίτη νέα “πυρά” κατά των βιομηχάνων της χώρας και των παγκοσμίων συμφερόντων φωτογραφίζοντάς τους ως υπευθύνους για την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

“Δεν θα καταφέρετε να ρίξετε την κυβέρνηση. Εκλογές θα έχουμε το 2023″ τόνισε με έμφαση ο Ερντογάν απευθυνόμενους στους βιομήχανους της χώρας. ” Δεν θα γίνει ο Τούρκος πολίτης μεζές των παγκόσμιων βαρόνων”, πρόσθεσε.

Η λίρα ανέκαμψε απότομα, από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε νωρίτερα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Ανέκαμψε η λίρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα την Τρίτη τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες. «Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.

«Η σημερινή κίνηση βασίζεται αποκλειστικά στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει (τους πολίτες) απέναντι στις διακυμάνσεις» της ισοτιμίας, σχολίασε ο Τζον Ντόιλ, ο αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και επενδύσεων στην εταιρεία Tempus Inc. «Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αποζημιώσει για τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η πτώση της λίρας ξεπεράσει τα τραπεζικά επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν μας είπε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Ταγίπ Ερντογάν

Η κεντρική τράπεζα πούλησε 844 εκατ. δολ. κατά την παρέμβασή της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι πούλησε 844 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της απευθείας παρέμβασής της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου, την πρώτη από πέντε που πραγματοποίησε αυτό το μήνα για να περιορίσει την κατάρρευση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας ανέβηκε αφού είχε φθάσει αυτή την εβδομάδα σε βάθη ρεκόρ.

Η τουρκική λίρα έφτασε φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πίεσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση. Έχασε μέχρι και 60% της αξίας της μέσα σ’ ένα χρόνο πριν σημειώσει σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε λίρες και την προστασία των καταθέσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ