Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στις φωτιές – Τι είπε για το Κυπριακό

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές στον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου.

«Aνταποκριθήκαμε γρήγορα στις πυρκαγιές στη χώρα και σπεύσαμε να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που είχαν ανάγκη, Στείλαμε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παλεύει με μια μεγάλη φωτιά. Ευχόμαστε περαστικά στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου, έπειτα από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και  υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «Διαπιστώθηκε μία ακόμη φορά ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, κυρίως με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι αν ανοίξει χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία, οι παρεξηγήσεις θα παραμεριστούν, οι διαφωνίες θα βρουν λύσεις, κάτι που καταφέραμε πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, που θεωρούνταν ανυπέρβλητα, με τους γείτονές μας και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αυτή την επιτυχία και σήμερα».

Τα προβλήματα λύνονται

Υπενθυμίζοντας ότι είχε διμερείς συναντήσεις με 13 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Είδαμε για άλλη μια φορά σε αυτές τις συναντήσεις ότι δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία χώρα, ειδικά με τους γείτονές μας.»
Σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξος ιδιαίτερα από τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε θεμελιώδη θέματα όπως η αναζωογόνηση της διαδικασίας πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενημέρωση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης και η απελευθέρωση των βίζας για τους πολίτες μας».

Το Κυπριακό

Ο Ερντογάν τονίζοντας ότι η Τουρκία ποτέ δε θα αποδράσει από μια λύση βασισμένη στην πραγματικότητα του νησιού, ο Ερντογάν συνέχισε: «Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το νησί της Κύπρου να επιτύχει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το κάνουμε ξανά εάν χρειαστεί.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ