Ερντογάν: Εγκαινίασε τζαμί στην πλατεία Ταξίμ και προκάλεσε ξανά για την Αγία Σοφία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τέμενος στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Το τέμενος, ύψους 30 μέτρων, που συνδυάζει το οθωμανικό στιλ με σύγχρονα υλικά, μπορεί να υποδεχθεί 4.000 άτομα.

Με το τέμενος αυτό, ο Ερντογάν βάζει την σφραγίδα του στην πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιώντας ένα όνειρό του.

Από την εποχή που ήταν δήμαρχος του τουρκικής μεγαλούπολης, ο Ερντογάν επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας εκεί είναι μία ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία (εννοώντας μάλλον την εκκλησία της Αγίας Τριάδας).

Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Αφού ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του ραμαζανιού, ο Ερντογάν, μανιώδης των συμβολικών ημερομηνιών, αποφάσισε τελικά να κάνει τα εγκαίνια την ημέρα της έναρξης των τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, που ονομάσθηκαν κίνημα του Γκεζί, είχαν ως επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ και καταπνίγηκαν στο αίμα.

Τα εγκαίνια τοποθετήθηκαν επίσης την παραμονή της επετείου της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.

Η οικοδόμηση του τεμένους εντάσσεται επίσης στην μακρά σειρά κινήσεων που κάνει ο Ερντογάν για να ικανοποιήσει την συντηρητική και θρησκευόμενη εκλογική του βάση, σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας εξαιτίας της κατάστασης στην οικονομία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός ήταν και ο λόγος πίσω από την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Η προκλητική γλώσσα για την Αγία Σοφία 

Κατά τα εγκαίνια, βέβαια, ο Ερντογάν δεν απέφυγε τις προκλήσεις με επίκεντρο την Αγία Σοφία. Χαρακτήρισε τη μετατροπή της σε τζαμί ως «ένα δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» και συνέχισε: «Βλέπω το τζαμί του Ταξίμ ως έναν χαιρετισμό προς το τζαμί της Αγίας Σοφίας που την ανοίξαμε για λατρεία πριν από κάμποσο καιρό και ως ένα δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Θέλω το τζαμί του Ταξίμ να φέρει οφέλη στη χώρα μας, την Κωνσταντινούπολή μας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, από τους αρχιτέκτονες έως τους καλλιτέχνες και τους εργάτες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για… αγώνες 1,5 αιώνα ώστε να αποκτήσει η Τουρκία το «τζαμί του Ταξίμ», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι παιδί του Κασίμπασά (σ.σ. λαϊκό παιδί). Γυρίσαμε πολλά μέρη, σκονιστήκαμε πολύ. Μακάρι όλα αυτά εδώ να μπορούσαν να μιλήσουν. Το Ταλίμχανέ, το Ντολμάμπαχτσέ. Γυρίσαμε πολλά μέρη, αλλά το τζαμί του Ταξίμ κατείχε μια πολύ διαφορετική θέση στον κόσμο μας. Το τζαμί του Ταξίμ, με την ψηφιακή βιβλιοθήκη και τους εκθεσιακούς χώρους, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού και τέχνης στην Κωνσταντινούπολη. Η χώρα απέκτησε τζαμί στο Ταξίμ μετά από αγώνες 1,5 αιώνα. Πιστεύω ότι αυτή η τρίτη σημαντική πνευματική κληρονομιά, την οποία αφήνουμε στην Κωνσταντινούπολη μετά την ολοκλήρωση του Μεγάλου Τεμένους (σ.σ. στο λόφο Τσάμλιτζα) και την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, θα φωτίζει την πόλη μας σαν λαμπτήρας για αιώνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ