Έρικ Γιουάν: Πώς ο έρωτας έκανε τον ιδρυτή του Zoom δισεκατομμυριούχο – Το μεγάλο “μπαμ” με τον κορονοϊό

του Σήφη Γαρυφαλλάκη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει συνταράξει όλον τον κόσμο. Ο ιός που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 929.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο άλλαξε τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Βέβαια υπάρχουν και οι κερδισμένοι από την παγκόσμια αυτή κρίση. Ένας από αυτούς είναι ο ιδρυτής του Zoom, Έρικ Γιουάν, ο οποίος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι είναι το Zoom

Το Zoom είναι μία εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση έως και 100 ατόμων ταυτόχρονα και την ανταλλαγή εικόνας και ήχου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο.Η καραντίνα που επιβλήθηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου οδήγησε εκατομμύρια εργαζομένους στην τηλεργασία. Το Zoom έδωσε τη λύση καθώς οι εργαζόμενοι μπορούσαν να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους και να μοιράζονται ιδέες και αρχεία με τον πιο εύκολο τρόπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την τεράστια άνοδο του Zoom, είναι πως τον περασμένο Μάρτιο, οι χρήστες της εφαρμογής εκτοξεύθηκαν από τα 10 εκατομμύρια την ημέρα, στα 200 εκατομμύρια. Η εφαρμογή έγινε η Νο1 στα downloads κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Έρικ Γιουάν: Δισεκατομμυριούχος λόγω έρωτα

Ο 49χρονος επικεφαλής και ιδρυτής του Zoom, Ερικ Γιουάν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας. Οι γονείς του ήταν μεταλλειολόγοι και έβγαζε το χαρτζιλίκι του, μαζεύοντας μέταλλα που έμεναν αχρησιμοποίητα στις οικοδομές, τα οποία πήγαινε για ανακύκλωση.

Ο Γιουάν σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και πληροφορική, ενώ απέκτησε masters στη μεταλλειολογία. Αφού δούλεψε για 4 χρόνια στην Ιαπωνία πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στις ΗΠΑ, προκειμένου να εργαστεί για μια επιχείρηση διαδικτυακών υπηρεσιών. Τεράστιο ρόλο στην απόφασή του ήταν μία ομιλία του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Η μετακίνησή του στις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου εύκολη περίπτωση, καθώς η αίτησή του για βίζα απορρίφθηκε οχτώ φορές. Τελικά σε ηλικία 27 ετών κατάφερε να ταξιδέψει στην Καλιφόρνα για να εργαστεί στην WebEx (start-up για online σύστημα συνάντησης).

Το Μάρτιο του 2007, η Cisco Systems εξαγόρασε την WebEx για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Γιουάν να γίνεται αντιπρόεδρος των προγραμματιστών «υπεύθυνος για τα λογισμικά».

Ο Γιουάν παράλληλα δούλευε στην ανάπτυξη μίας εφαρμογής για βιντεοκλήσεις, η οποία θα ήταν πιο φιλική στους χρήστες. Η ιδέα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν στο μυαλό του Γιουάν από όταν ήταν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο Shandong. Ως φοιτητής δεν είχε το χρόνο να ταξιδέψει για 10 ώρες, ώστε να συναντήσει την τότε σύντροφο του – και νυν σύζυγο του. Η ιδέα λοιπόν της όλης δημιουργίας της εφαρμογής που τον “εκτόξευσε” οικονομικά ήταν λόγω… του έρωτά του για τη σύντροφό του. Παντρεύτηκαν μάλιστα όταν ο Γιουάν ήταν 22 ετών και απέκτησαν τρία παιδιά.

Όπως είχε περιγράψει η ιδέα για μια εφαρμογή βιντεοκλήσεων πέρασε από το μυαλό του όταν ήταν πρωτοετής στην Κίνα το 1987. “Η κοπέλα μου τότε, ζούσε σε άλλη πόλη. Στο ταξίδι με το τρένο των 10 ωρών ονειρευόμουν πώς θα μπορούσα να την βλέπω χωρίς να ταξιδεύω. Της είχα πει κάποια στιγμή ότι μια ημέρα αν έχω μια έξυπνη συσκευή με ένα κλικ θα μπορούμε να μιλάμε μαζί, θα μπορώ να σε βλέπω. Αυτό ήταν το όνειρό μου. Και κάθε ημέρα σκεφτόμουν ακριβώς αυτό” δήλωσε σε συνέντευξη στο GGV Capital interview.

Το 2011 αποφάσισε να παρουσιάσει το πρότζεκτ του στα αφεντικά του στη Cisco, όμως η ιδέα απορρίφθηκε, καθώς η εταιρεία ήθελε να δημιουργήσει ένα «Facebook για επιχειρήσεις». Η απόρριψη ώθησε τον Γιουάν στην παραίτηση, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία και να αναπτύξει το γνωστό σε όλους πλέον, Zoom.

“Από την αρχή θέλαμε να μπορούν οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με τους πάντες, από όπου και αν βρίσκονται και με όποιον τρόπο επιλέγουν. Να μπορούν δηλαδή, να δουλεύουν σαν να βρίσκονται στο γραφείο τους” είχε δηλώσει ο Γιουάν το 2017.

Σύμφωνα με το Forbes, o Έρικ Γιουάν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Zoom Video Communications, είναι ένας από τους 18 νεοεισερχόμενους στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, με την καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων να ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε συμβουλές του Έρικ Γιουάν σε όσους σκέφτονται να λανσάρουν τη δική τους start-up:

  • Το ταξίδι είναι μεγάλο και δύσκολο, αλλά είναι επίσης διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Μη φοβάστε να κάνετε την αρχή.
  • Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνετε όσους έχουν τα περισσότερα προσόντα στα χαρτιά. Προτιμήστε εκείνους όσους έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο και τη νοοτροπία να μαθαίνουν.
  • Η κουλτούρα της εταιρείας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

  • Αν οι εργαζόμενοι δεν είναι χαρούμενοι τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά στην εταιρεία.
  • Βρείτε τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε εσάς, όχι μόνο στη δουλειά σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ